Norrut
Blogg

Norrut

Sven Gruvstad
Publicerad 2020-02-12

Etiopien är inte lättrest. I alla fall inte när vi lämnat de södra gränstrakterna och åker norrut mot Addis Abeba. Den öppenhet och omedelbarhet som fanns i övriga afrikanska länder är som bortblåst. Ofta kan vi möta allt stirrande från människor med ett leende och isen är bruten. Men ofta fungerar det inte längre.

Kommunikationen är svår. Engelskan behärskas av få. De som behärskar den har ofta ett uttal som är totalt obegripligt. Några gånger får jag frågan ”maybe you don´t understand English”, när jag inte förstått.

Värst är hoten om stenkastning mot bilen. Barn som tar upp stenar, siktar och hotar att kasta. Som väl är har ingen kastat, ännu. Så fort bilen stannar kommer barn och ungdomar fram och vill ha pengar. Några gånger har det slutat med att någon hotfullt dunkar hårt i bilplåten innan vi kör vidare. När jag behöver stanna för att kissa stannar jag där det är folktomt. Men efter en halv minut har den förste åskådaren garanterat kommit springande och snart är bilen omringad av fem till tio barn. Det gäller att kissa snabbt i Etiopien : ). Det ska bli spännande att se hur jag blir bemött i norra Etiopien.

Någon har sagt att 80 % av Afrikas berg finns i Etiopien. Två dagars körning norrut till Lalibela och jag kan bara instämma. Vackra serpentinvägar med underbara vyer. Känns som att köra fram och tillbaka över Alperna. Befinner mig hela tiden på höjder mellan 2000 och 3500 meters.

Det är mycket liv och rörelse på och längs med vägarna i Etiopien. Dromedarer och åsnor tungt lastade med ved eller vatten. Det är skördetid med många stora hölass som vaggar fram på djurens ryggar. Kvinnor balanserar med tunga bördor, pojkar vaktar kor och getter längs med eller helst på vägarna. Det blir en hel del slalom-åkande mellan alla möjliga och omöjliga ekipage på vägarna.

Så här kan det se ut på vägen. Bara att vänta
Långhornade kor vid vägen

Ju längre från Addis, desto mer förändras livet kring vägarna. Män i turbaner och stolta ryttare dyker upp. Vägarna är fulla av män med käpp. Gifta män i norra Etiopien har en stilig käpp vart de än beger sig. Små stökiga “tuctuc-städer” finns det förstås gott om även i norra Etiopien.

”Tuctuc-stad”, det tar sin tid att passera
Många smala broar
Supermarket i en av byarna
Skoaffär
Överallt görs det reklam för mycket avancerade frisyrer
Nästan alla barn har nappat på den fina frisyr-vågen

Asfaltlycka. Ett nytt ord som man först vet vad det betyder när man rest med bil i Afrika. Sex timmar grop- och hålväg och så dyker det upp sex mil nylagd asfalt där värsta vägbiten egentligen skulle vara. Det är då asfaltglädje bryter ut.

Asfaltlycka
Sven Gruvstad
Publicerad 2020-02-12
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas