Klippkyrkorna i Tigray
Blogg

Klippkyrkorna i Tigray

Sven Gruvstad
Publicerad 2020-02-17

Det är otroligt vackert, bedövande vackert kring Hawzien. Området är känt för sina många kyrkor byggda på toppen av omöjliga berg. Den ena kyrkan ligger mer otillgängligt än den andra. Det var “de nio helgonen” och Aksum-kungarna Ahreha och Atsbeha som på 500-talet kristnade Etiopien och byggde kyrkorna.

Här måste jag förstås vandra. Gå upp till några av de otillgängliga kyrkorna. Kör till Megab där jag får tag på en guide. En ung kille som heter Abel. Han talar en utmärkt engelska, jag förstår allt.

Vi ger oss iväg till kyrkan Abuna Yemata Guh. Kyrkan har ett spektakulärt läge högst upp på en till synes omöjlig klippa. Vi ger oss upp för berget men när vi måste klättra tio meter rakt lodrätt uppför en bergsvägg ger jag upp. Kanske hade jag försökt om jag fått behålla mina skor på fötterna. Men just där vi måste klättra lodrätt uppför börjar den heliga kyrko-marken och skorna måste tas av. Vi går ner igen och åker till kyrkan Maryam Papaseit. Kyrkan är lätt att nå, endast 15 minuters vandring på platt mark. Intressant kyrka med fina målningar. Prästen visar sin ålder med fingrarnas hjälp, jag gör detsamma. Det visar sig att vi är lika unga. Det blir förstås skratt och omfamning.

Allvarliga barn vid Maryam Papaseit
Prästen i Maryam Papaseit
Jämngamla ungdomar poserar

Sen är det dags för revansch. Vi beger oss upp till kyrkorna Maryam Korkor och Daniel Korkor. Kyrkona ligger likt örnnästen högst upp på ett berg med branta bergsväggar. Vi ser många marmotter (murmeldjur) och får sällskap med en flock babianer. Det är brant, mycket brant men inte omöjligt brant. Ibland smala passager men vi tar det i lugn takt och allt går bra. Precis vid Daniel Korkor balanserar vi på en smal gång med ett stup på 400 meter på ena sidan och lodrätt vägg upp till bergstoppen på andra sidan. Det gav onekligen en bra dos svindel men makalöst vackert.

Min guide på väg upp till Korkor
Betagande vyer
Maryam Korkor med kyrkogård
Munken i Korkor
Utsikten från entrén till Daniel Korkor
Sven Gruvstad
Publicerad 2020-02-17
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas