Gratis app kollar hantverkaren
Bild: Colourbox
Nyheter | trygghet

Gratis app kollar hantverkaren

Har du hantverkare som ska in i din bostad? Nu kan du enkelt kolla att de kommer från rätt företag.

Jonas Nordling
Publicerad 2024-05-28

Sedan snart 20 år har byggbranschen försökt stärka kontrollen genom en specifik ID-handling. Tanken är att detta ska öka transparensen och göra det möjligt att säkerställa att arbeten utförs av rätt entreprenörer och till skäliga villkor.

Systemet heter ID06 och kan användas även av privatpersoner som anlitar hantverkare inom byggsektorn. Företaget bakom ID-systemet har utvecklat en app som är kostnadsfri och som går att ladda ner på deras hemsida.

Byggbranschen har haft en del problem genom åren där olika former av ID-kort har använts på ett bedrägligt sätt, bland annat genom att företag uppgett att de är certifierade utan att vara det. Genom den nya appen vill branschen nu ytterligare öka tryggheten för privatpersoner.

– Vi är glada att kunna erbjuda privatpersoner en enkel och trygg lösning för att verifiera att en person har ett giltigt ID06-kort. Med ID06 Status Control kan privatpersoner känna sig säkra på att de anlitar hantverkare som har den utbildning och kompetens som krävs för att utföra arbetet på ett säkert sätt, säger Peter Nilsson på ID06 AB i ett pressmeddelande.

Detta är ID06

ID06 lanserades 2006 av organisationen Byggföretagen för att ”främja sund konkurrens och säkra arbetsplatser i byggbranschen”. Sedan 2016 är ID06 AB ett fristående, icke vinstutdelande bolag.

Ägare av bolaget är Byggföretagen, Byggherrarna, Fastighetsägarna, Sveriges Allmännytta, Installatörsföretagen, Maskinentreprenörerna, Plåt-och Ventföretagen, Glasbranschföreningen, Säkerhetsföretagen, Transportföretagen och Måleriföretagen.

Dölj faktaruta
Jonas Nordling
Publicerad 2024-05-28

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas