Har högst cancerrisk, men undersöks inte
Kvinnor med cellförändringar bör följas även i hög ålder för att förebygga cancer Foto Colourbox
Nyheter | Ålderism

Har högst cancerrisk, men undersöks inte

Kvinnor som haft cellförändringar löper ökad risk för livmodershalscancer, och efter 60 ökar risken snabbt med stigande ålder. Ändå erbjuds bara kvinnor under 60 provtagning.

Publicerad 2014-01-15

Det är tack och lov förhållandevis få kvinnor som drabbas av livmoderhalscancer och vaginalcancer. Men har man någon gång haft en cellförändring är risken högre – drygt dubbel så hög hos yngre kvinnor, men upp till tio gånger så hög hos kvinnor i 80-årsåldern. Det visar forskning vid Sahgrenska Akademin och Karolinska Institutet. Ändå är det bara kvinnor mellan 23 och 60 som kallas till cellprov.

– I Sverige kallas inte kvinnor över 60 år till cellprovskontroller, vare sig de tidigare behandlats för cellförändringar eller inte. Vår studie visar att detta bör förändras så att kvinnor som tidigare behandlats erbjuds kontroll även upp i hög ålder, säger Björn Strander, forskare vid Sahlgrenska akademin.

 

Studien är den första studien i världen där man undersökt hur stigande ålder påverkar risken att insjukna och dö i livmoderhalscancer för kvinnor som tidigare behandlats för cellförändringar.

 

– Behandlingen som finns är fortfarande mycket framgångsrik för kvinnor med cellförändringar. Men att risken för att insjukna och dö av dessa cancerformer ökar med åldern oroar oss, och bör leda till att kvinnor som behandlas följs upp i hög ålder, säger Björn Strander.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas