Nyheter | Sjukvård

Flera år innan åldersgräns kan tas bort

Det dröjer ytterligare minst ett par år innan Socialstyrelsen överväger att ändra åldersgränsen för screening för livmoderhalscancer.

Jan Arleij
Publicerad 2017-09-25

”Studier har visat att screening för livmoderhalscancer har en cancerförebyggande effekt även för kvinnor äldre än 60 år. Detta motiverar en höjning av den övre åldersgränsen för screening, från 60 till 64 år.”

Så skriver Socialstyrelsen i sina senaste rekommendationer för hur gammal man ska vara för att myndigheten ska anse det vara motiverat med screening.

Beredd att ändra

Beslutet att höja åldern fattades 2015 och detta ligger till grund för regeringens förslag i budgeten för nästa år att göra screening avgiftsfri för alla kvinnor upp till 64 års ålder.

– Vi har utgått från Socialstyrelsens rekommendationer. Det har inte varit några ekonomiska skäl eller annat. Om Socialstyrelsen kommer med rekommendationer högre upp i åldersgrupperna kommer vi självklart också jobba för att den äldre gruppen i så fall ska inkluderas, säger Ulla Andersson (V), ekonomisk-politisk talesperson till Expressen.

Diskriminering

SPF Seniorerna har sedan förslaget blivit känt protesterat högljutt mot vad man anser vara ett tydligt och upprörande exempel på diskriminering av äldre kvinnor.

Fakta är att sjukdomen är vanligast hos kvinnor mellan 30 och 40 år och hos kvinnor över 70 år.

Kravet är därför att åldersgränsen ska bort. Nödvändig forskning bör också initieras, anser förbundet.

Ny utvärdering

Enligt Socialstyrelsen har man valt åldersgränsen 64 år på grundval just av den forskning som finns tillgänglig.

Myndigheten bevakar dock utvecklingen och planerar en utvärdering – men först om några år.

– Aktuell rekommendation bygger på kunskapsläget och Socialstyrelsen bevakar utvecklingen inom forskningsområdet. Socialstyrelsen planerar en utvärdering av det rekommenderade screeningprogrammet om cirka fem år, förklarade myndigheten i januari 2015.

 

Jan Arleij
Publicerad 2017-09-25

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas