Hässleholm vänder ”brukare” ryggen
Foto: Gettyimages
Nyheter | Attityd

Hässleholm vänder ”brukare” ryggen

Bekämpandet av ordet ”brukare” går vidare – med framgång.

Jan Arleij
Publicerad 2021-05-11

SPF Seniorerna i Hässleholm har efter två år nått ett genombrott med kommunen.

– Jag brukar inget, jag betalar för all service jag använder, säger Nils-Göran Lindquist som är ordförande för samorganisationen för SPF i Hässleholms kommun och som tillsammans med Ingrid Magnusson drivit kravet.

De är mycket nöjda med att omsorgsnämnden nu markerat att andra ord ska användas i den vardagliga verksamheten inom omsorgen, rapporterar Norra Skåne.

Politisk signal

Både de som jobbar inom omsorgen och politikerna som styr verksamheten, uppmuntras nu att använda alternativa begrepp som exempelvis den äldre, gäst på korttidsboende, hyresgäst, mottagare av hemtjänst med flera benämningar som kan passa beroende på vilken person det gäller.

– På politisk nivå är budskapet att vi ska låta bli att använda brukare eftersom många inte tycker om det, säger Karin Axelsson (M) som är omsorgsnämndens ordförande.

Andra benämningar

Också tjänstemännen ska skärpa sig.

– Vi har haft en diskussion i ledningsgruppen om att använda alternativa benämningar och den diskussionen går nu vidare i verksamheten, säger omsorgschefen Åsa Ollerstam Lundh till Norra Skåne.

Elva föreningar

Samorganisationen omfattar för närvarande elva SPF-föreningar i Hässleholms kommun. Tillsammans organiserar SPF föreningarna drygt 2 000 medlemmar.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2021-05-11

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas