Kalla oss inte brukare!
Foto: Mostphotos
Tyck! | SPF Seniorerna i Bjärnum

Kalla oss inte brukare!

Ordet brukare är en styggelse. Varför inte använda vårdtagare, patient eller vårdbehövande i stället? föreslår SPF Seniorerna Bjärnum genom styrelsen.

Tidningen Senioren
Publicerad 2017-11-20

Om vi förstått saken rätt, så har det utgått ett påbud från Socialstyrelsen att ordet brukare ska användas som beteckning på personer som behöver vård och omsorg på äldre dagar.

Dessa våra äldre är varken brukare eller missbrukare

Vi årsrika upplever ordet brukare som en styggelse i detta sammanhang. Och vad som gör det än värre är att det är lätt att ge ordet ett prefix, exempelvis för- och miss-. Dessa våra äldre är varken brukare eller missbrukare. Det känns alltså beklämmande att epitetet brukare ska användas på våra äldsta som efter ett långt strävsamt liv behöver vård och omsorg; och som dessutom betalar för dessa tjänster.
Vad är det för fel på de gamla inarbetade orden vårdtagare eller patient? Ska det absolut vara ett nytt ord så kanske ordet vårdbehövande klingar bättre.

Styrelsen för SPF Seniorerna i Bjärnum

Kommentar: SPF Seniorernas kongress 2017 tog beslutet att driva frågan att ordet brukare suddas ut där det förekommer i social omsorg som rör äldre personer.

Tidningen Senioren
Publicerad 2017-11-20

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas