Lindesberg slutar säga ”brukare”
Nyheter | Lyckats
Lindesberg slutar använda "brukare" Ulf Grell gratulerar Liindesbergs kommunstyrelseordförande Irja Gustavsson och socialchef Madde Gustavsson till beslutet.

Lindesberg slutar säga ”brukare”

SPF Seniorerna i Örebrodistriktet har fått Lindesbergs kommun att upphöra med ordet brukare. Även i Lekeberg slutar ordet snart att användas.

Publicerad 2015-01-23

På kongressen i Ronneby 2011 beslutades att SPF Seniorerna ska verka för att ordet brukare slutar användas om äldre personer som får vård och omsorg. Ordet anses ovärdigt, respektlöst och nedvärderande, någonting som inte minst märkts i insändare som skickats till Veteranen i ämnet.

Nu har Örebrodistriktet lyckats med att få Lindesbergs kommun att sluta använda ordet, efter flera års arbete.

Man har bland annat jobbat med debattinlägg, medborgarförslag och ständigt påpekat det olämpliga ordvalet i sin kontakt med länets kommuner. Och fler kommuner följer.

– Under distriktets valmanifestturné i höstas lovade flera kommuner att sluta använda ordet, säger Örebros distriktsordförande Ulf Grell till Veteranen.

I ett debattinlägg i Nerikes Allehanda utlovade han blommor till den av tolv socialnämndsordförande i länet som blev först. Det blev alltså Irja Gustavsson (numera kommunstyrelseordförande) och socialchefen Madde Gustavsson i Lindesberg som fick blommorna. Inom kort kommer även Lekeberg att sluta säga ”brukare”.

– Nu väntar vi på de andra 10 kommunerna, säger Ulf Grell.

Tidigare har ordet ”brukare” slutat användas i bland annat Östersund, där man sedan en tid använder ordet ”person” i stället.

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas