Nyheter

– Hemskt att inte komma in eller ut från sin bostad

- Att inte komma in i eller ut ur sin lägenhet är en hemsk upplevelse. Det säger regeringens utredare Ewa Samuelsson som inledde SPF Seniorernas och Hissförbundets seminarium om hur tillgängligheten i landets flerbostadshus utan hiss ska kunna öka.

Publicerad 2015-11-04

Rubriken för seminariet i Teknikföretagens lokaler på Östermalm i Stockholm är ”Så ökar vi tillgängligheten och möjligheten för äldre att bo kvar hemma längre.”

Ewa Samuelsson kan räkna upp kalla fakta:

– Hälften av de seniorer som bor i flerbostadshiss saknar hiss.
– Hälften av dem som har hiss har ändå trappsteg i entrén.
– Två tredjedelar av lägenheterna i flerbostadshus är inte tillgängliga för dem som inte klarar trappor.

– Detta med tillgänglighet är inte en fråga om vi och dom. Det handlar om oss alla, säger Ewa Samuelsson som också berättar att hennes utredning föreslår 300 miljoner kronor per år i statligt stöd till installation av hissar.

Fredrik von Platen redovisar nu rapportens innehåll om stora samhällsbesparingar och stor kvalitetsskillnad för äldre att inte behöva flytta till särskilt boende.

– En ganska rimlig och lågt satt bedömning att ökad tillgänglighet med hiss skjuta upp flytt till särskilt boende med ett eller två år. Många tror att det handlar om betydligt längre tider.

– Många skulle också må väldigt mycket bättre av att bo kvar i sitt hus med grannar och bekanta och vänner än att flytta till särskilt boende som det ser ut idag.

Hissförbundets generalsekreterare Charlotte Teglgaard tar över scenen och kan berätta att Finland, Norge och Danmark alla har olika former av statliga stöd för att öka tillgängligheten i sina flerbostadshus.

– I Finland satsar man i år 224 miljoner kronor och 2016 blir det ytterligare 270 miljoner kronor.

Det finns exempel på att hisstödet i Norge fungerar, säger Solveig Paule, avdelningsdirektör på norska Husbanken.

– Politikerna i Årdal i Norge har noterat att det har blivit färre som behöver plats på sjukhem sedan man investerade i hissar i befintliga flerbostadshus, berättar Solveig Paule. Ett exempel väl värt att studera noga för svenska politiker.

Andreas Löwenhöök (M), oppositionsråd i Skellefteå kommun tar nu över scenen. Kommunen behöver göra en hel del, anser han.

– Vi har haft en begynnande diskussion med fastighetsägarna, framför allt med allmännyttan. De är helt med på noterna att tillgänglighet är något vi måste satsa på. Men de privata fastighetsägarna är inte så intresserade, för man ser inte vinning på det. Tyvärr.

Då valde man att titta på Luleå kommun, där man gjort försök med ett kommunalt bostadsanpassningsbidrag till fastighetsägarna.

– Framgången är tydlig. Man fann att om bara två procent kunde bo kvar ett år så blev satsningen självfinansierad, säger Andreas Löwenhöök.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Många på plats

I en paneldebatt kommer två riksdagspolitiker att delta. Caroline Szyber (KD) och Mikael Dahlqvist (S) finns på plats tillsammans med en rad experter, bland dem SPF Seniorernas sakkunnige Fredrik von Platen.

Andra aktörer som fanns på plats under seminariet:

Johan Winder, Micasa Fastigheter
Petra Hedbom, seniorval.se
Rikard Silverfur, Fastighetsägarna
Karolina Celinska, DHR
Ett tiotal företrädare från olika föreningar i SPF Seniorernas Stockholmsdistrikt

Hissförbundet är sedan 1992 den svenska branschföreningen för företag som tillverkar, monterar och underhåller hiss- och rulltrappsinstallationer.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas