Hemtjänstföretag anklagas för fusk och slavlöner
Foto: Colourbox
Nyheter | Omsorg | Arbetsmiljö

Hemtjänstföretag anklagas för fusk och slavlöner

Anställda hos ett större hemtjänstföretag ska ha tvingats betala tillbaka delar av sin lön till, förbjudits att gå med i facket och hotats med utvisning, rapporterar tidningarna Kommunalarbetaren och Arbetet.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2019-03-05

– Jag jobbade från klockan sju på morgonen till halv elva på kvällen och min lön var bara 11 000 kronor. Jag har ingen ob, ingen semester, jag jobbade nätter, kvällar, lördagar och söndagar, berättar en kvinna för tidningen.

Nyligen rapporterade Uppdrag granskning om en nagelkedja som anställt vietnamesiska kvinnor med arbetstillstånd, gett dem avtalsenliga löner på pappret men sedan tvingat dem att betala tillbaka stora delar av lönen.

Hot om utvisning

Nu avslöjar tidningarna Kommunalarbetaren och Arbetet i en gemensam granskning att ett stort hemtjänstföretag i Stockholm gjort på samma sätt. Företaget har kollektivavtal, men i själva verket är det bara en konstruktion på papper. Genom att anställa personer från Iran och sedan hota med avsked och därigenom risk för indraget arbetstillstånd och utvisning ska företagets ledning ha fått sina anställda att betala tillbaka delar av sina löner, om de inte gick med på att jobba minst 200 timmar i månaden.

– Om jag jobbar 200 timmar behöver jag inte betala tillbaka. Men om jag jobbar 165 eller 170 timmar måste jag lämna tillbaka 4000 eller 5000 varje månad, berättar en anställd.

Avancerat fusk

Företaget ska även ha fuskat med scheman för att få ut mer ersättning av kommuner, förmått kunder att begära mer hemtjänst än de haft behov av, betalat ut svarta löner till personer som inte varit anställda och förbjudit anställda att gå med i facket.

Här kan du läsa om granskningen i Kommunalarbetaren:

Här kan du läsa hela Arbetets reportage: 

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2019-03-05

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas