”Höjd pensionsålder inte enda lösningen”
Foto: Colourbox
Ekonomi & Pension | Nyheter | Pensioner

”Höjd pensionsålder inte enda lösningen”

Socialminister Annika Strandhäll menar att höjd pensionsålder är lösningen när vår medellivslängd ökar alltmer. Men SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson tycker inte att det ensamt kan lösa problemet.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2018-03-15

Nya prognoser från Pensionsmyndigheten visar att de som är födda på 70-talet kommer att behöva jobba till nära 70 års ålder för att få lika hög pension som tidigare generationer, vilket är betydligt längre jämfört med tidigare prognoser.

Socialminister Annika Strandhäll anser att höjd pensionsålder är den enda långsiktiga lösningen i den situation vi befinner oss i – med kraftigt ökande medellivslängd i Sverige.

-Vi kan inte låtsas som att det dilemmat inte finns. Ska vi ha en rimlig pension måste den finansieras, antingen genom att vi jobbar längre eller med allt högre avgifter som snart blir orimliga. Då återstår att jobba längre, sade Strandhäll i en artikel i Svenska Dagbladet idag.

Håller inte med

Men SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson motsätter sig den här synen på problematiken, och uttalar sig i samma artikel om att höjd pensionsålder inte ensamt kan lösa problemet med låga pensioner.

-Det största problemet är att pensionssystemet ensidigt bygger på finansiell stabilitet och automatik. Vi anser att pensionssystemet bör förändras så att det balanserar finansiell stabilitet med sociala hänsyn och politiskt ansvar, säger Eva Eriksson.

Hon tycker också att politikernas tal om höjd pensionsålder som ”den enda lösningen” är ett tecken på att debatten förs över medborgarnas huvuden.

Vi har låga pensioner

-Alla borde ha pensionsfrågan på agendan, men så är det inte idag. Det är ju inte heller så att vi har världens bästa pensionssystem, vi har låga pensioner jämfört med många andra länder. Det känns som att man är rädd för vad medborgarna ska tycka om de får veta hur illa det är.

Hon menar vidare att en öppen debatt kring pensioner och pensionsålder skulle kunna leda till krav på mer omfattande förändringar, och att man då skulle hamna i ett läge där man behöver se över pensionssystemet på ett mer grundläggande sätt.

-Och det vill man inte, menar Eva Eriksson.

Ändringar i pensionen

  • Det finns flera förslag om höjda åldrar, som påverkar när och hur man kan gå i pension. Den viktigaste är lägsta ålder för uttag av allmän pension.
  • Enligt förslaget som lagts fram av riksdagens pensionsgrupp höjs den från 61 till 62 år 2020.
  • 2023 höjs den till 63 år.
  • 2026 höjs den till 64 år.

Källa: SvD

Dölj faktaruta

 

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2018-03-15

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas