Hur vill du bo om fem år?
Nyheter | Gunilla Lindahl

Hur vill du bo om fem år?

Vi vill helst inte påminnas om den dag då vi inte längre klarar trappan till dörren. Men tänk efter före. I Veteranen nr 3 tittar vi på bostäder.

Publicerad 2015-03-31

Är du nöjd med ditt boende idag? Det frågade SPF Seniorerna i en enkät i höstas och en överväldigande majoritet svarade ja. Men kan du lösa ditt boende om fem år eller längre fram? Ja, då var framför allt kvinnorna inte så säkra.
Så tänker nog de flesta av oss. Vi vill bo och leva som vi gör just nu. Vi vill inte bli påminda om den dag då vi inte förmår att ta de sista trapporna upp till huset eller lägenheten.
För visst är det svårt att tänka sig att en dag kanske jag blir fast i min lägenhet för att det saknas hiss, eller att jag inte kan ta mig upp till övervåningen i villan. Och hur och vart skulle jag flytta i så fall?
Den frågan skulle vi nog alla behöva ställa oss, oavsett om vi är 63, 75, 86 eller 90+. Vad finns det för val, vad klarar vi av, vad önskar vi oss?

Kan trygghetsboende vara ett alternativ? Det är en boendeform där man bor tillsammans med jämnåriga, har tillgång till gemensamma lokaler, där det finns personal som kan stötta och alla utrymmen är anpassade för olika typer av rörelsehinder. Många trygghetsboenden kan dessutom erbjuda lite guldkant som spa-anläggning, filmkvällar, vinprovningar – allt efter de boendes egna insatser och önskemål.
Tyvärr saknas trygghetsboenden i varannan kommun visar Boverkets kartläggning. Ännu färre kan komma att byggas om det särskilda investeringsstödet för trygghetsboenden försvinner. Därför arbetar SPF Seniorerna för att stödet ska permanentas. I Gävle har SPF Seniorerna i sex år arbetat målmedvetet för att trygghetsboenden ska komma till stånd. Nu ser de ut att lyckas, läs mer i senaste numret av Veteranen.

Påsken står för dörren. Nu väntar den kanske ljuvligaste tiden och vårkänslorna väller upp. Ett hav av scilla i slänten, syrenens och magnolians svällande knoppar får mig att tänka på livets ständiga kretslopp. Vi går in i en ny fas där allt pånyttföds. Kanske uppstår kärlek som vårt kärlekspar Jan Mårtenson och Ann Sofie Roald så härligt beskriver det.
När vi ändå är inne på det lustfyllda: vi bjuder på härliga recept och dryckestips till påskens måltider, vackra kläder till promenader i vårsolen och lite restips under lågsäsong som inte behöver kosta skjortan. Varför inte vandra på egen hand i Bellmans fotspår med hjälp av vår guide i senaste numret.
Njut av våren!

Gunilla Lindahl, Chefredaktör Veteranen

 

Vill du inte missa något nummer av Veteranen? Bli medlem i SPF Seniorerna så får du tidningen som medlemsförmån. Du kan även välja att prenumerera på tidningen.

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas