Hyrorna dubbelt så höga på många särskilda boenden
Foto: Getty Images
Nyheter | hyror

Hyrorna dubbelt så höga på många särskilda boenden

Hyrorna på särskilda boenden är betydligt högre än för vanliga lägenheter. Det visar en granskning som Hem & Hyra gjort. ”Det är ett svek mot landets äldre att detta har fått pågå under flera år”, säger SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-08-16

SPF Seniorerna har sedan en tid påpekat bristen på nationell statistik över hyresnivåerna på särskilda boenden så Eva Eriksson är egentligen inte förvånad över siffrorna som Hem & Hyra fått fram.

– Det är orimligt och förfärande med betydligt högre hyror på särskilda boenden än i vanliga lägenheter. Varken regering eller myndigheter har visat intresse för att ta fram dessa siffror, säger Eva Eriksson och fortsätter:

– Förändring måste till nu, nationell statistik ska tas fram av berörda myndigheter och en ordentlig översyn av hur hyrorna ska få sättas behövs. Hyror på särskilda boenden bör överensstämma med de hyresnivåer som finns runt om i hyresbostäderna i kommunerna.

Bara två kommuner har likvärdiga hyror

Granskningen som Hem & Hyra har gjort visar att endast två av landets 290 kommuner har likvärdiga hyror på särskilda boenden och vanliga lägenheter.

Och i många kommuner är det mycket stor skillnad.

Den största skillnaden är i Storfors där det är hela 160 procent högre hyra på särskilt boende. Sedan kommer Färgelanda på 138 procent, Ljusnarsberg på 126 procent, Kramfors på 124 procent och Huddinge på 122 procent.

Inga George, ordförande för SPF Seniorerna Mörrum, är god man åt en kvinna som bor på ett särskilt boende i Karlshamns kommun och är också upprörd över de höga hyrorna.

Oftast små lägenheter

– Hon betalar 10 000 kronor för boende, mat och husrum. Själva hyran är på nästan 5 000 kronor men det är ju bara ett rum och ett badrum, säger Inga George.

Lägenheterna på de särskilda boendena är oftast små, omkring 30-40 kvadratmeter, och Inga George tycker att det har gått för långt och att det är dags att politikerna tar tag i det här nu.

– Det är helt uppenbart att de flesta kommunerna tar mer betalt än de ska. Det är bra att tala om vilka som ligger högst upp och som ska skämmas mest. De privata aktörerna ska med också för de blir bara fler och fler. De har såklart upptäckt att det finns pengar att tjäna.

Varför tror du att det har blivit så här:

– Ingen har protesterat, det här är en grupp som inte kan protestera eller säga ifrån, säger Inga George.

Du kan läsa hela Hem & Hyras granskning här.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-08-16

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas