I valspurtens centrum
Nyheter | Nytänk
Foto: Jan Arleij

I valspurtens centrum

På torget i Järfälla, mitt bland valstugorna, har SPF Kvarnen en egen bod där man informerar, diskuterar och rekryterar.

Publicerad 2014-09-10

En mild septembersol letar sig fram mellan höghusen till SPF-stugan mitt på Riddarplatsen, torget i Jakobsbergs centrum norr om Stockholm.

Här bland uteserveringarna, fruktstånden och riksdagspartiernas valstugor har SPF Kvarnen tagit plats i en egen liten gul bod.

– Vi fick idén att göra något annorlunda på en marknadsföringskonferens som SPF ordnade för ett tag sedan. Tanken föddes att satsa på en egen valstuga. Sedan såg vi bara till att vara ute i god tid för att få tillstånd från kommunen och polisen, och här står vi nu, berättar Ulla-Britt Ström som är ansvarig för marknadsfrågor i SPF Kvarnen.

Tillsammans med Anita Jonsson, som är föreningens syn- och hörselombud och dessutom representant i Järfällas kommunala pensionärsråd, bemannar UllaBritt stugan när Veteranen kommer förbi. Gunnel Alkestrand, som är föreningens medlemssekreterare är också på plats.

Sammanlagt 17 stycken SPFare hjälps åt att hålla stugan öppen från 10.30 till 16.30, från 1 till 13 september. Arbetsdagen är uppdelad i tre tvåtimmarspass. Två SPFare är på plats under varje pass.

UllaBritt betonar att det är en informationsstuga, och ingen valstuga. Det är viktigt att omvärlden förstår att SPF är en politiskt obunden organisation om än med starka äldrepolitiska uppfattningar, menar hon.

– Några som besökt oss i stugan tycker att vi ska hålla oss vid sidan om de politiska partierna och politiken. Men de allra flesta blir glada och säger att det är jätteviktigt och bra att vi visar upp oss och talar om vad vi tycker.

– Det har blivit flera bra diskussioner här inne i stugan om saken.

Lika skatt-frågan engagerar allra mest, konstarerar UllaBritt Ström.

– Vi har tryckt upp ett papper som vi delar ut och som visar hur skillnaden blir mellan lön och pension för boende just i Järfälla. Men också äldreboendefrågan och trygghetsfrågor engagerar många.

Medan vi står och pratar tar Anita Jonsson och Gunnel Alkestrand hand om intresserade torgflanörer som stannar till, och som vill veta mer.

– Det kommer folk till och från under hela dagen. Vi har kanske ett trettiotal samtal med människor varje dag. Hittills har ett 20-tal valt att teckna intresseanmälan om att bli medlemmar, berättar UllaBritt Ström.

Även de politiska partiernas representanter i de omgivande valstugorna på torget har visat intresse för den i lite ovanliga kollegan på torget.

– Det är väldigt givande för oss att få tala direkt till partiernas företrädare. Några av dem har vi kritiserat för att ha ett alldeles för magert äldrepolitiskt innehåll i sina valmanifest. Då har de svarat med att bjuda in oss pensionärsorganisationer i kommunen att komma till dem på ett möte och berätta vad vi tycker och vilka vi är. Det känns mycket positivt, säger UllaBritt Ström.

UllaBritt Ström och hennes SPF-kollegor har också delat ut broschyren ”Europeisk deklaration om äldres rättigheter och skyldigheter då de är i behov av vård och omsorg” till politikerna.

– Faktum är att bara ett parti kände till denna viktiga EU-skrift som SPF var med och tog fram 2010. Den berättar på ett väldigt enkelt och bra sätt vad äldre faktiskt har rätt att få i omsorgen.

SPF Kvarnen är visserligen SPFs allra största förening med nästan 3 000 medlemmar. Men hur har ni haft råd att satsa på en helt egen stuga?

– Faktiskt ingen konst alls! Vi har nämligen fått den gratis, skrattar UllaBritt Ström.

Gratis?

– Vi har haft tur… Det blev nämligen så att yrkesskolan i kommunen helt enkelt valde att bygga en stuga åt oss. Lärarna sa utan vidare att det vi i pensionärsrörelsen gör är viktigt och en dag kommer det vi åstadkommer också dem till godo, säger UllaBritt Ström.

Generationer i samverkan, tänker jag…

Just då kommer en grabb på högst tio år kommer försiktigt fram mot oss, och frågar vilka vi egentligen är som inte har partisymbol på stugan, utan en SPF-fana.

– Jo, du förstår vi tar hand om seniorernas intressen, svarar Gunnel Alkestrand.

Han tittar forskande på henne.

– Ja, dina mor- och farföräldrar alltså, fortsätter Gunnel Alkestrand genast.

Pojken spricker upp i ett glatt leende.

– Jaha! Då förstår jag. Vad bra!

Anita Jonsson återvänder från ett fem minuters samtal med två torgflanörer som valde att stanna till vid SPF-stugan.

– Två intresseanmälningar till! Det artar sig till en bra dag idag också.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

 

 

Kvarnen störst

Järfälla kommun har drygt 12 000 65-plussare i sin befolkning på sammanlagt 75 000.

SPF Kvarnen är tillsammans med föreningarna i Eskilstuna, Nyköping och Falun Sveriges allra största.

Dölj faktaruta
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas