”Inför vaccinprogram – rädda äldres liv”
Nyheter | Hälsa

”Inför vaccinprogram – rädda äldres liv”

Det är obegripligt att regeringen inte vill införa ett vaccinprogram som skulle rädda många äldres liv.

Jan Arleij
Publicerad 2020-10-27

Det skriver förbundsordförandena Eva Eriksson, SPF Seniorerna, Christina Tallberg, PRO, Liza di Paolo-Sandberg, SKPF Pensionärerna och Anders Blanck, Lif – de forskande läkemedelsföretagen, i en debattartikel i Dagens Nyheter.

– Regeringen tycks kunna leva med skillnader i vaccination och hälsa som beror på i vilken region du råkar bo och hur tjock din plånbok är, skriver artikelförfattarna.

Klart sedan länge

Sedan 2016 ligger ett färdigutrett förslag till vaccinationsprogram från Folkhälsomyndigheten på regeringens bord.

Förslaget innebär att 65-plussare ska få gratis vaccin mot influensa och pneumokocker.

Jämlikhet

Men istället för att gå till handling har man lagt det långt ner i en av byrålådorna. Något som upprör pensionärsorganisationerna djupt. Nu kräver man att socialminister Lena Hellengren (S) agerar.

– Det skulle minska smittspridning och sjukdomsbörda och vara samhällsekonomiskt kostnadseffektivt. Dessutom skulle det bidra till en jämlik sjukvård, betonar pensionärsledarna.

Bakvänt

Framför allt skulle det kunna rädda livet på många äldre.

– Sverige tillhör tyvärr de länder i världen som hittills haft högst dödlighet på grund av covid-19 i relation till befolkningsstorlek. Det är framför allt bland sköra äldre som livet förkortats. Just nu sätts hoppet till att det flertal vaccinkandidater som är under utveckling ska få stopp på pandemin, skriver debattörerna.

– Beskeden från regeringen har varit kraftfulla – inget ska få stå i vägen för att vi i Sverige ska få tillgång till olika vacciner så snart de är godkända och kan levereras. Dessa besked ser vi positivt på. Just därför blir det extra svårt att förstå varför regeringen inte beslutar om vaccinationsprogram för effektiva vacciner som redan finns tillgängliga.

Norrbotten lysande exempel

Region Norrbotten erbjuder sedan influensasäsongen 2018/19 alla äldre att kostnadsfritt vaccineras mot invasiv pneumokocksjukdom. Sjukvården i Norrbotten passar på att erbjuda detta varje gång en ovaccinerad person är på besök inom vården, året runt, oavsett anledning. Den tydliga effekten av detta målmedvetna arbete är att Norrbotten nu har en hög täckningsgrad mot invasiv pneumokocksjukdom, cirka 50 procent.

Källa: Debattartikeln i DN

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2020-10-27
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas