Kriminella ligor ofta bakom bedrägerier mot äldre
Foto: Getty Images
Nyheter | bedrägerier

Kriminella ligor ofta bakom bedrägerier mot äldre

Kriminella ligor har hittat en ny inkomstkälla: Äldre personer. ”Brottsvinsterna från bedrägerierna motsvarar de vinster som narkotikabrottsligheten ger”, säger Peter Magnusson vid nationellt bedrägericenter på polisen till TV4.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-10-21

Att bedrägerierna mot äldre har ökat dramatiskt de senaste åren är inget nytt. Inte minst telefonbedrägerier.

Nu visar en sammanställning som TV4 har gjort hur vanligt det är att kriminella ligor ligger bakom brotten.

I en rapport från polisen konstateras att de begås i huvudsak av personer som har kopplingar till organiserad brottslighet i utsatta områden. Förutom att det är en lönsam inkomstkälla är den även mindre riskfylld.

– Det visar sig ofta i ärenden utifrån våldsbrotten att vi i beslag och i analyser av material hittar kopplingarna just mellan skjutvapenvåldet och bedrägerieriinkomsterna, säger Peter Magnusson till TV4.

Ökning med nästan 100 procent

Enligt Peter Magnusson har den här typen av telefonbedrägerier mot äldre ökat med nästan 100 procent jämfört med förra året. Det har kommit in nästan 14 000 anmälningar bara hittills i år och det motsvarar brottsvinster på 370 miljoner kronor.

Nyligen avslutades en stor härva i Örebro tingsrätt gällande telefonbedrägerier mot äldre. Där spelades ett samtal upp med ”Mattias från Swedbank” som på ett mycket artigt och vänligt sätt förklarade hur brottsoffret skulle kunna starta upp sitt mobila bank-id.

Ett annat exempel är Malmö där en liga bestående av sex personer på ett organiserat sätt lyckades lura 41 äldre i 70- och 80-årsåldern. De visste dock inte visste att polisen spanade på dem.

Bästa tipset: Lägg på luren

De ringde samtalen efter ett noga fastställt manus och vid husrannsakan fann polisen stora mängder telefonkort och listor på tilltänkta offer över 70 år.

De lyckades lura av de äldre sammanlagt 700 000 kronor genom att få dem att swisha stora belopp.

Ett annat exempel, enligt TV4, är en av grupperna i den blodiga konflikten i Järvaområdet i Stockholm som ska ha lurat till sig sammanlagt tio miljoner kronor från äldre.

Och det kan vara värt att upprepa: Om någon ringer och vill att du ska logga in på mobilt bank-ID så lägg bara på luren.

Det här vill polisen att anhöriga även ska sprida till sina äldre nära och kära.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-10-21

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas