SPF Seniorerna i TV4 om äldre och digitalisering
SPF Seniorernas generalsekreterare Peter Sikström och Anita Skånman, SPF Seniorerna Nacka i TV4 Nyhetsmorgon. Foto: TV4
Nyheter | teknisk utveckling

SPF Seniorerna i TV4 om äldre och digitalisering

Med den snabba digitaliseringen utsätts allt fler äldre för bedrägerier. Men man ska inte känna någon skam om man blir lurad. Tvärtom är det bra att våga prata om det. Det var ett av budskapen när SPF Seniorerna gästade TV4:s Nyhetsmorgon för att tala om äldre och digitalisering.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-03-10

– Våga prata om det. Vågar vi prata om det blir det också en kultur där man kan varna varandra, säger SPF Seniorernas generalsekreterare Peter Sikström som är med i tv-studion tillsammans med Anita Skånman, som är medlem i SPF Seniorerna i Nacka.

Den snabba digitala utvecklingen har bidragit till att allt mer görs online. Du kan handla, betala räkningar, deklarera och så vidare. För många har det gjort vardagen enklare. Men det finns baksidor.

Många äldre och personer med funktionshinder kan ha svårt att hänga med den snabba utvecklingen och för många blir det dessutom kostsamt att hålla sig med telefoner och datorer som behövs.

Men det allvarligaste är att bedrägerierna mot äldre har ökat lavinartat i och med utvecklingen vilket också gjort att många helt enkelt inte vågar använda den nya tekniken.

Lurades på 40 000 kronor

– Det är lite knepigt det här med bedrägerierna. Jag får nästan dagligen nånting, jag har ärvt några tusen eller om jag bara lämnar mitt personnummer så kommer de att sätta in pengar där och så vidare. Jättesnällt… Men det är väldigt vanligt, säger Anita Skånman i TV4 Nyhetsmorgon och berättar att hennes svägerska blev av med 40 000 kronor i ett telefonbedrägeri.

Anita Skånman fortsätter:

– Det är ju jätteduktiga med researchen, framför allt. De tar ju reda på om man ska sälja ett hus eller om man har sålt bilen. Det vet ju det och när de sitter med den informationen och sen lämnar den då till exempel till mig, då kanske man tänker, ja just det, det kanske är banken.

Även de som utbildar blir lurade

Det var precis det som hände hennes svägerska som precis gjort en fastighetsaffär när ”banken” ringde och lyckades lura henne.

SPF Seniorernas generalsekreterare Peter Sikström intygar hur skickliga bedragarna är.

– Inom SPF Seniorerna har vi folk som utbildar våra medlemmar hur man undviker bedrägerier och vi får indikationer att även de som utbildar om det har blivit lurade, säger Peter Sikström och fortsätter:

– De är så skickliga i dag att man tar den informationen som banker och andra myndigheter skickar ut och använder den mot de äldre. När de ringer upp säger de till exempel att man inte ska lämna ut några koder eller uppgifter men kan du vara snäll att själv logga in på internetbanken. Och det är allt som krävs, då sitter de på andra änden och bara väntar på att du ska trycka igenom ditt bank-ID.

För mycket i telefonen

Både Peter Sikström och Anita Skånman betonar hur viktigt det är att våga prata om det som hänt och att man inte ska skämmas om man blir lurad.

– Det är väldigt skambelagt. Man skäller ju på sig själv. Åh vad korkad jag är, jag vet ju att jag inte ska lämna ut mitt konto, jag vet ju att jag inte ska gå in på bank-ID. Men jag trodde att… De är så skickliga, säger Anita Skånman.

Hon tycker också att det blir alldeles för mycket i telefonerna samtidigt som banker och andra myndigheter vill göra det ännu enklare att utföra tjänster vilket påskyndar den digitala utvecklingen.

Det ser Peter Sikström också en fara i:

– Alla vill vi göra det enklare men vi ser också att när vi gör det enklare blir det också lättare att luras. Bankerna vill ha en mer teknisk lösning för att skydda kunden men samtidigt så blir det ett hinder. Det är en väldigt svårt balansgång det där.

Du kan se hela inslaget i TV4 Nyhetsmorgon här

Läs också
Jan Hagberg
Publicerad 2023-03-10

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas