Falsk Kalle Moraeus lurade kvinna på över en miljon
Foto: Getty Images
Nyheter | bedrägeri

Falsk Kalle Moraeus lurade kvinna på över en miljon

En 73-årig kvinna blev lurad på över en miljon kronor av en man som utgav sig för att vara den folkkäre artisten Kalle Moraeus.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-03-08

Händelsen inträffade förra sommaren i norra Sverige, enligt Dagens Nyheter.

Den 38-åriga mannen dömdes för grovt penningtvättsbrott till villlkorlig dom och utvisning. Han ska även betala 334 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Banken vägrar att ersätta kvinnan för pengarna hon förlorat och ärendet är nu anmält till Allmänna Reklamationsnämnden (ARN)

Det började med att mannen ringde upp kvinnan och lyckades övertyga henne om att han verkligen var Kalle Moraeus.

När han fått kvinnans förtroende efter att de haft kontakt under en tid säger ”Kalle Moraeus” att han har ekonomiska problem. Enligt Dagens Nyheter säger han att han behöver pengar för att flytta sin förmögenhet utomlands men att det uppstått komplikationer med transportbolaget.

Utpressar och hotar

Hon får höra om komplikationerna upprepade gånger och sammanlagt skickar bedragarna över 70 mail där de trycker på och även kommer med olika hot för att få kvinnan att skicka pengarna.

När banken kontaktar henne och frågar om hon känner personerna hon ska föra över så stora summor pengar till pressas hon att svara ja.

Sammanlagt lurar bedragarna av kvinnan på 1 150 000 kronor.

Dubbla avslag

Direkt när kvinnans barn slog larm om det inträffade blev det ett polisärende där den 38-årige mannen kunde gripas. Bland annat hade han ställt sitt konto till förfogande till andra så att nästan en tredjedel av pengarna kunde slussas vidare.

En närstående till kvinnan har nu anmält banken till Allmänna Reklamationsnämnden (ARN) efter bankens först formella avslag och sedan avslaget på överklagan.

Kvinnans ombud anser att banken skulle ha reagerat på det kraftigt avvikande transaktionsmönstret, skriver nyhetsbyrån Siren.

Kända personer utnyttjas av bedragare

Aftonbladet har varit i kontakt med Kalle Moraeus som inte visste att hans namn blivit utnyttjad av bedragare.

”Inga kommentarer då jag inte vet någonting om detta”, skriver han i ett sms till Aftonbladet.

Att kända personer utnyttjas av bedragare för att lura människor på pengar har ökat. Så sent som i januari gick Finansinspektionen ut och varnade allmänheten för just det.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-03-08

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas