Nyheter | Brott

Falska poliser ute efter äldre

Vågen av åldringsbrott med falska poliser fortsätter. Skåne är hårt drabbat, men hela landet är utsatt.

Jan Arleij
Publicerad 2020-01-13

Sju nya fall med falska poliser som försöker bluffa äldre uppdagades i Malmö under en enda dag (8/1).

Samtidigt har bedragarna börjat med ett nytt tillvägagångssätt: de utger sig för att vara mäklare som vill göra hembesök för att värdera bostaden, rapporterar Sydsvenskan.

– Men samtliga är försök till brott, inget som fullbordats, säger polisens presstalesperson Evelina Olsson till tidningen.

Vara vaksam

Liknande brottslighet förekommer i hela landet, enligt polisen som vill uppmana till vaksamhet hos äldre och deras anhöriga.

– Man ska vara mycket vaksam på främmande personer som av olika anledningar vill komma in i bostaden, säger Björn Goding, förundersökningsledare för bedrägeribrott i region Öst.

Lurar sig in

Bedragarna utger sig för att vara från banken eller hemtjänsten, från hyresvärden eller att man har i uppdrag att kontrollera brandvarnaren.

– De äldre luras att tro att de gör rätt som släpper in främmande personer i sina hem och när de upptäcker att de haft brottslingar i sina hem är det för sent, säger Björn Goding.

Svårt värja sig

Tillvägagångssättet är detsamma och äldre har många gånger svårt att värja sig:

En person som utger sig att vara från till exempel polisen eller banken ringer till den äldre personen och säger att man utsatts för ett bedrägeri eller annat brott. Personen säger att någon snart kommer för att hämta bankkortet och koden och att det är viktigt att det lämnas ut snabbt.

dokumentärer i radio under sommaren om olösta mysterier

Ofta är det bråttom i samtalet då den som ringer uppger att det är ett pågående brott som måste stoppas.

I de fall den äldre gett ut sitt bankkort har pengar stulits från deras konton. I många fall saknas även smycken och andra värdesaker, uppger polisen i ett pressmeddelande.

Viktigt anmäla

För polisen är denna typ av brottslighet prioriterad – men svår att komma åt. Anmälningarna kommer ofta in långt efter att brottet skett, vilket försvårar arbetet.

– Vi måste komma på de här personerna med fingrarna i syltburken. Vi behöver vara på plats när de här personerna kommer hem till den äldre, säger Björn Goding.

Hög prioritet

Polisen i Östergötland arbetar nu bland annat med att knyta till sig kontaktpersoner i kommunerna för att samordna och få ut information till äldre och deras anhöriga.

– Vi vill att den som tagit emot ett samtal och väntar på att någon ska komma hem till bostaden för att till exempel hämta ett bankkort ska ringa polisen direkt.

– Att utreda de här ärendena har högsta prioritet och vi lägger annat åt sidan för att arbeta med det här, säger Björn Goding.

Jan Arleij
Publicerad 2020-01-13
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas