Liga rånade hundratals äldre
Nyheter | Brott

Liga rånade hundratals äldre

Fängelse och utvisning väntar tre personer som dömts i Uddevalla tingsrätt för grova stölder och grova bedrägerier mot äldre.

Jan Arleij
Publicerad 2019-11-08

Domen föll på torsdagen (7/11) mot två män och en kvinna som döms till fängelse i mellan tre och fyra år.

Tingsrätten har funnit dem skyldiga till mellan 15 och 28 fall av grov stöld samt mellan nio och 41 fall av grova bedrägerier och försök till grova bedrägerier.

Pågått länge

I huvudsak är det äldre personer som har drabbats under åren 2015-2018. Det handlar om ett hundratal drabbade äldre personer bosatta i hela Sverige. Mest utsatt har Uddevalla och Trollhättan.

Tingsrätten konstaterar i domen att de dömda särskilt valt ut äldre personer att begå brott mot och att brotten har präglats av ”såväl planering som förslagenhet”.

Tingsrätten konstaterar också att brottsligheten varit av ”mycket stor omfattning och frekvent upprepats under en lång tidsperiod”.

Utvisas tio år

De två dömda männen dömdes redan tidigare i år av Borås tingsrätt för liknande brott till fängelse ett år två månader respektive tio månader.

Nu döms de till fängelse ytterligare fyra år och två månader respektive tre år och fyra månader. Kvinnan har dömts till fängelse tre år.

De tre dömda personerna skall också betala skadestånd till de flesta brottsoffren och till de banker som tidigare betalat ut ersättning till brottsoffren.

Nöjd med domen

De tre personer nekar till att ha begått några brott.

Åklagaren Petter Lundgren säger till Sveriges Radio att ligan kommit över sammanlagt hundratusentals kronor och han är nöjd med domen.

– Det tycks som att tingsrätten har tagit de här brotten på allvar och dömt till påföljder som är acceptabla. Jag tror att det är viktigt att alla de här drygt 70 målsägandena får upprättelse i någon mening då, säger Lundgren till Ekot.

Fortsatt risk

Polisens så kallade circagrupp som jobbar särskilt med att utreda brott mot äldre varnar för fler stöldligor.

– Den här typen av brott är inte ovanligt i vår värld, därför är det viktigt att vara medveten, säger Anders Larsson, gruppchef på polisens circagrupp till Expressen.

Utvisas efter straff

Efter avtjänade straff ska den rumänska stöldligan bestående av Irina Drosu, 30, Codrean Stanescu, 28, och Mircea Copalea, 35, utvisas med förbud mot att återvända till Sverige inom en tioårsperiod, skriver Expressen.

Ett vanligt tillvägagångssätt har varit att avleda offrens uppmärksamhet för att sedan komma åt deras plånböcker. Brottsplatserna har ofta varit vid mataffärer men också i anslutning till offrens hem.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2019-11-08

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas