Krister Henriksson i Studio 65: Så kan du dricka mindre alkohol
Sara Wallhed Finn, Krister Henriksson, Anders Palmgren och Ingmar Skoog pratar om äldres drickande av alkohol. Foto: SVT
Nyheter | studio 65

Krister Henriksson i Studio 65: Så kan du dricka mindre alkohol

Varför dricker äldre mer alkohol och är det farligt? Det handlar avsnitt 4 av Studio 65 i SVT om. Skådespelaren Krister Henriksson kommer även med enkla tips på hur man kan dra ner på konsumtionen.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-03-04

Programledaren Anders Palmgren börjar med att konstatera att äldre dricker mer alkohol och mer vin och undrar om vi ska oroa oss eller om det bara är ett tecken på att blivit mer kontinentala.

Senioren har tidigare skrivit om att drickandet bland äldre ökar, det kan du läsa mer om här, och forskningen som äldreforskaren och professorn Ingmar Skoog bedriver på AgeCap, centrum för åldrande och hälsa, visar också det.

– Våra studier visar att av 70-åringar har nästan 50 procent av männen och 25 procent av kvinnorna ett riskdrickande som alkoholforskare definierar det, säger Ingmar Skoog i Studio 65.

På frågan om hur drickande bland äldre förändrats svarar Ingmar Skoog:

– På 70-talet, när vi första gången undersökte 70-åringar, var det ungefär en halv procent av kvinnorna som hade ett riskdrickande. När vi tittade på den senaste gruppen, född 1944, hade 25 procent av kvinnorna ett riskdrickande. Den siffran för män har ökat från 25 till nästan 50 procent.

”Varit rädd att hamna där själv”

Krister Henriksson är en av gästerna i programmet och han berättar att han kommer från en familj med starka alkoholvanor. Han jobbar även i en bransch där alkoholen ofta är närvarande.

– Jag har varit rädd att hamna där själv och sen när jag diskuterar med min fru så kan hon säga, men Krister du drack inte två glas i går, du drack fem. Nej, det gjorde jag inte alls och så börjar man diskutera, säger Krister Henriksson och berättar att han då började för dagbok över hur mycket han egentligen drack.

– Om någon sen frågade hur mycket jag drack i veckan skulle jag säga tre glas men när jag tittade i dagboken där jag var alldeles uppriktig kunde jag häpna själv. Nej, det var tio glas. Det är så många glas du inte märker för du dricker dem i sällskap med andra, säger Krister Henriksson i Studio 65.

”Vad korkad du blir när du dricker”

Sara Wallhed Finn, alkoholforskare och psykolog, som också är med i programmet tycker att det är en jättebra idé att anteckna hur mycket man faktiskt dricker.

Krister Henriksson har ett annat handfast tips som han använder med framgång och det är att köpa mindre glas och mindre flaskor, för då blir det mer tydligt.

I programmet berättar han också att han dragit ner på alkoholen.

– Det har också att göra med åldern. Dricka har sin tid. Om jag dricker nu, alltså tre glas vin kan jag inte peta i mig av den enkla anledningen att jag känner mig så korkad. Jag förstår inte vad folk säger och det säger barnen också: vad korkad du blir när du dricker. Det är inget roligt att höra och då undviker man gärna det.

Här kan du se det fjärde avsnittet av Studio 65 som handlar om vänner

De sex avsnitt som hittills är publicerade på UR Play och SVT Play hittar du här

Jan Hagberg
Publicerad 2023-03-04

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas