Kritik mot pensionstillägget – och ministern
Ardalan Shekarabi (S).
Nyheter | PENSIONER

Kritik mot pensionstillägget – och ministern

Det råder just nu en infekterad debatt om pensionssystemet och pensionstillägget som finns med i budgeten för 2021. Den stora frågan är vad som faktiskt kommer att hända med hela pensionssystemet.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-10-01

Först sågar en expert på Pensionsmyndigheten pensionstillägget som kan ge en höjning på max 600 kronor.

– Det är dåligt underbyggt och dessutom ohållbart, säger analyschef Ole Settergren till Svenska Dagbladet.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) försvarar tillägget:

– Vi måste prioritera de som har låg pension, de kan inte vänta i fyra-fem år på pengarna, säger han till Expressen.

”Systemet är riggat för höginkomsttagare”

Till Svenska Dagbladet säger han också:

– Det har gått ett par decennier sen pensionsöverenskommelsen träffades och det är rimligt att man nu tittar på reformens effekter. Det finns ett allvarligt problem, systemet är riggat för höginkomsttagare medan låginkomsttagare missgynnats.

Kritikerna på Pensionsmyndigheten menar att regeringen ”drar ett skynke” över pensionssystemet och att mycket av informationsarbetet kommer att behöva förändras och att det som står på Min pension inte längre stämmer.

Det nya pensionstillägget innebär att en person som vill höja sin pension genom att arbeta till 66 år istället för 65 år kan förlora hela höjningen på grund av marginaleffekten.

Solveig Zander (C) sitter i riksdagens pensionsgrupp och säger att Shekarabi har fel och Settergren rätt.

Kortsiktig lösning

-Shekarabi har ju fel eftersom höginkomsttagare faktiskt inte får något för de avgifter som betalas in över 7,5 basbelopp. Men jag förlåter honom, han har ju inte varit med så länge, säger Solveig Zander till Svenska Dagbladet.

Samtidigt håller Solveig Zander med om att pensionssystemet ger för låga pensioner till låginkomsttagare och att centerpartiet därför står bakom det nya pensionstillägget. Men att det bara är en kortsiktig lösning och där ger hon Ole Settergren rätt.

– Han har rätt. Det strider mot principerna i systemet och tanken från början var ett förslag som ryms inom pensionssystemet. Men regeringen tyckte att det skulle ta för lång tid.

SPF Seniorernas ordförande: Vi har varnat för pensionsraset

SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson kommenterar debatten om pensionstillägget och pensionssystemet så här:

– Vi hade föredragit att politiken för flera år sedan hade lyssnat på kritiken och därefter axlat ansvaret och förstärkt pensionerna inom ramen för pensionssystemet. Från SPF Seniorerna har vi länge varnat för det pågående pensionsraset, nyblivna pensionärer idag får en allmän pension ofta runt 47 procent av slutlön, jämfört med de förväntade omkring 60 procent av slutlön. Ändå har mycket lite skett i frågan.

Däremot tycker Eva Eriksson att det är nödvändigt att pensionärer får det extra tillskott i kassan som pensionstillägget innebär även om hon vill se förändringar.

– Pensionstillägget behövs i många seniorers plånböcker, men det är ett udda inslag i systemet som bryter mot grundläggande tankegångar och principer. Det är kortsiktigt och kan också få godtyckliga effekter, som kritiken mot det har visat. Tillägget är också, dessvärre, en fortsättning på politikens lappande-och-lagande i systemet. Vi hade hellre sett att pensionsavgiften i ett första steg höjs från 17,21 till 18,5 procent och förstärker pensionerna för både dagens pensionärer och framtidens. Därefter behövs en bred utredning som med helhetssyn ser över hela systemet och därefter lägger förslag som väljare och politiker kan debattera och ta ställning till.

 

 

 

 

Jan Hagberg
Publicerad 2020-10-01

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas