Lagen hindrar granskning av smitta på äldreboenden
Nyheter | pandemin
Johanna Sandwall på tisdagens pressträff. Foto: Folkhälsomyndigheten

Lagen hindrar granskning av smitta på äldreboenden

Det är lagstiftningen som sätter stopp för att vi ska få veta hur många som har drabbats av covid-19 på olika äldreboenden och se upp för vaccinbedragare. Så kan man sammanfatta svaren på de två frågor som Senioren ställde på Folkhälsomyndighetens pressträff på tisdagen.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-01-27

Först frågade vi Socialstyrelsen varför det inte går att få veta hur många som har smittats eller dött av covid-19 på olika äldreboenden. Många äldreforskare saknar den informationen för att kunna dra lärdom av det framåt.

– Vi håller med om den slutsatsen, den är korrekt. Det är så tråkigt svar att vi inte har det lagstiftningsmässiga att följa upp på enhetsnivå utan vi följer upp på kommunnivå, det är det vi har lagstiftningsstöd för. Däremot finns det ett arbete som är påbörjat kring hur man skulle kunna ta fram en annan typ av register för det här men som det ser ut nu kan vi bara följa upp på kommunnivå eller regionnivå, säger Johanna Sandwall, beredskapschef på Socialstyrelsen.

”Ligger varningar ute på 1177”

Svante Werger, särskild rådgivare på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, svarade om bedrägeriförsöken som många utsätts för nu i samband med kallelserna till vaccinering mot covid-19. Bland annat har polisen vid flera tillfällen gått ut med varningar.

– Vi har också uppmärksammat detta och ser att det ligger ute varningar för bedrägerier på 1177 till exempel vilket är ett tecken på att det förekommer, säger Svante Werger och fortsätter:

– Sen bedriver vi naturligtvis ett arbete där vi också samarbetar med polisen kring informations- och cybersäkerhet där den här frågan är viktig att uppmärksamma men ansvaret ligger på respektive aktör att agera klokt och på ett sätt så att man minskar risken för det här.

Kontakta 1177 för att vara säker

Det finns inget enhetligt sätt för hur personer i Sverige får sina tider för vaccination utan det är upp till de enskilda regionerna att bestämma det.

Vill man vara helt säker på hur det går till kan man gå in på sin lokala 1177.se-sida eller kontakta 1177 och få reda på det.

Du ser Seniorens frågor och Socialstyrelsens och MSB:s svar från pressträffen här.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-01-27
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas