Läkarstämman: God vård kan ersätta mediciner
Foto: Colourbox
Nyheter | Vård

Läkarstämman: God vård kan ersätta mediciner

En mer individanpassad omsorg om svårt demenssjuka har gett färre fallskador och minskat användandet av lugnande medel med hälften. Det framkom under Läkarstämman i Älvsjö.

Publicerad 2012-11-29

Metoden går ut på att gradera den demenssjukes symptom, och sätta in åtgärder som passar den enskilde patienten. Exempelvis kan personalen låta patienten hjälpa till med köksbestyr,  låta de sjuka lyssna på sin favoritmusik eller gå promenader med patienterna.

– Det handlar om att försöka minska svåra symptom som till exempel kan vara hallucinationer, aggressivitet och sömnbesvär, säger Eva Nilsson-Bågenholm, regeringens äldresamordnare, som också delar ut pengar till län som kan redovisa att man arbetar med denna inriktning.

Personal används annorlunda
– De som har infört det helt och hållet säger att man behöver inte mer personal, det blir lugnare och enklare att hantera så att personalstyrkan används på ett helt annorlunda sätt, säger Eva Nilsson-Bågenholm till Ekot.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

SPF PÅ STÄMMAN

På stämmans första dag – i går onsdag – deltog SPFs läkemedelsexpert Lars Nilsson på ett symposium med rubriken ”Hemvård istället för vårdhem – när doktorn tar av sig skorna”. Symposiet fokuserade på läkemedelsbehandling – hur ser de äldres läkemedelsbehandling ut och vad kan de äldre själva göra?

Under rubriken ”Är kommunernas matlådor till äldre personer bättre eller sämre än sitt rykte?” presenterar SPF idag torsdag sin pilotstudie där pensionärer provsmakat matlådor i 12 kommuner och bedömt maten enligt en strukturerad mall. Projektet har genomförts i samarbete med Örebro Universitet.  Roland Edlund, SPFs distriktsordförande i Örebro, finns med på scenen.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas