Läkemedel mot covid-19 snart i Sverige?
Foto: Merck
Nyheter | covidläkemedel

Läkemedel mot covid-19 snart i Sverige?

Inom någon vecka kan Sverige ha tecknat ett avtal om att köpa in covidpiller, antviralt läkemedel, mot covid-19. Det skriver Socialstyrelsen till Senioren.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-12-23

SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson krävde i ett brev till Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell förra veckan att Sverige ska teckna ett avtal så snabbt som möjligt för att inte hamna på efterkälken och Senioren tog även upp det på onsdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten.

Då svarade Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, att de arbetar aktivt med den frågan tillsammans med regioner och andra myndigheter och att han tror att de kan komma i mål med detta inom den kommande veckan.

I ett mail till Senioren utvecklar Thomas Lindén det vidare:

– Min gissning är att vi kan ha ett bra besked snart, men i alla fall innan helgerna är över.

Det antivirala läkemedlet molnupiravir fick ett så kallat nödgodkännande av EU:s läkemedelsmyndighet EMA i november och används redan i Storbritannien. Danmark har tecknat avtal och fått läkemedlet och Norge får leveranser i veckan.

Molnupiravir hindrar coronaviruset från att föröka sig och kan minska risken för allvarlig sjukdom och sjukhusinläggning.

Kan även ges i förebyggande syfte

Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, säger så här till Sveriges Radio om molnupiravir.

– Med de preliminära studier som finns än så länge så verkar det ge 30 procent skydd mot sjukhusinläggning om man får det här läkemedlet inom fem dagar efter att man har utvecklat symtom. Såna här läkemedel kan till exempel användas på äldreboenden om smittan kommer in där, då kan man ge det dels till de som är sjuka men man kan också ge det i förebyggande syfte till andra människor på äldreboenden och skydda dem ännu mer och ännu bättre än vad man bara kan göra med vaccin.

”Kommer att skydda människor”

Niklas Arnberg ser positivt på att Sverige är på väg att teckna ett avtal om att få molnupiravir till Sverige.

– Då får vi tillgång till ännu fler och ännu bättre verktyg för att bekämpa den här pandemin. Det kommer att hjälpa människor, skydda människor från att bli svårt sjuka och dö men också för att bromsa smittspridning, säger han till Sveriges Radio.

 

Jan Hagberg
Publicerad 2021-12-23

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas