Lång väntan på höjd pension
Nyheter | Valet 2018 | VALET 2018
Foto Colourbox

Lång väntan på höjd pension

Pensionsgruppen har bordlagt Socialdemokraternas löfte om höjda pensioner.

Jan Arleij
Publicerad 2018-05-29

Den 1 maj lovade statsminister Stefan Löfven att ”höja pensionen med upp till 600 kronor i månaden för 6 av 10 pensionärer i Sverige”.

Men när frågan var uppe i Pensionsgruppen i torsdags (24/5) beslutade man att ta tag i frågan först efter höstens riksdagsval.

– Med ett junisammanträde kvar före valet hinner man inte lägga fram ett mer konkret och genomarbetat förslag, säger Stefan Oscarson som är sakkunnig på socialdepartementet.

Tidigast 2020

Ett konkret förslag måste alltså först tas fram, och sedan analyseras i den parlamentariska Pensionsgruppen som består av regeringspartierna och allianspartierna.

En sådan process tar ofta lång tid. Några höjda pensioner enligt det S-förslag som statsminister Stefan Löfven spelade ut 1 maj kan därför inte bli aktuellt 2019, utan tidigast 2020, bedömer Stefan Oscarson.

– Det finns ett antal osäkerhetsfaktorer just nu. Grundskyddsutredningens förslag träder i kraft 2020, en EU-dom kan påverka förutsättningar och riksdagsvalet kan i sig leda till ett nytt läge i pensionsgruppen, säger Stefan Oscarson till Senioren.

Ny ordförande

Principen för den parlamentariska Pensionsgruppens arbete är att sittande socialförsäkringsminister har den betydelsefulla ordförandeposten.

Ett maktskifte efter höstens val skulle alltså sannolikt innebära att någon annan än Annika Strandhäll (S) tar över ledningen.

Dessutom krävs att ledamöterna i gruppen har plats i riksdagens socialförsäkringsutskott. Skulle någon falla bort efter valet blir det nya personer på fler stolar.

Sänka skatter

Ytterligare en grundbult i Pensionsgruppens sätt att arbeta är att alla partier ska vara helt överens om åtgärder innan de träder i kraft.

Om S-förslaget skulle fastna i Pensionsgruppen lovade Stefan Löfven att gå vidare ”skattevägen”.

Jan Arleij
Publicerad 2018-05-29
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas