Pensionsfrågan tar ny plats i valdebatten
Nyheter | Valet 2018 | Valet 2018

Pensionsfrågan tar ny plats i valdebatten

Socialdemokraternas förslag om höjd pension till vissa pensionärer kritiseras hårt av allianspartierna i den mäktiga Pensionsgruppen.

Jan Arleij
Publicerad 2018-08-13

Pensionssystemet fortsätter att vara en del av valdebatten, något som är ovanligt eller kanske till och med unikt sedan det nya pensionssystemet infördes.

Partierna bakom pensionssystemet – regeringspartierna S och MP samt allinaspartierna M, C, L och KD – har historiskt undvikit att slita frågor om systemet i öppen debatt, man har istället sagt sig vilja ”vårda överenskommelsen”.

SPF Seniorerna har genom åren krävt större insyn i Pensionsgruppen och mer öppen debatt om systemets brister och behov av förändringar.

Öppen kritik

Allianspartierna i Pensionsgruppen kritiserar nu Socialdemokraternas löfte om högre pension till pensionärer med 9 000 och 17 000 kronor i månaden. Förslaget skulle ge 600 kronor mer i månaden.

”Vi får inte skapa situationer där det blir orättvisa och där man ger en bonus till vissa och inte till andra”, säger Liberalernas Mats Persson till Ekot.

Det var den 1 maj som statsminister Stefan Löfven (S) utlovade ett tillägg till pensionen för dem med en allmän, inkomstgrundad pension på 9 000-17 000 kronor i månaden – 1,2 miljoner pensionärer i Sverige skulle omfattas av förbättringen.

Blir orättvist

Men att gynna just den gruppen pensionärer blir orättvist, menar kritikerna. Det skulle också slå mot grundprincipen i pensionssystemet: att pensionens storlek ska bestämmas av hur mycket en person har arbetat. Pensionen kan bli lika stor för den som har arbetat kort som lång tid.

De fyra partiernas kritik kan innebära att S får svårt att få igenom förslaget eftersom alla partier i Pensionsgruppen måste vara överens innan en förändring kan ske.

Öppnar igen

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson, trolig finansminister i en alliansregering, har dock en annan syn på S-förslaget än allianspartierna i pensionsgruppen:

– Det är ett intressant förslag som vi inte stänger dörren till. Vi ser att många av Sveriges pensionärer behöver få en förbättrad ekonomi, säger Elisabeth Svantesson till Ekot.

Jan Arleij
Publicerad 2018-08-13

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas