Kryssa en senior – Så kryssar du in din favorit
Illustration: Frida Andersson Johansson
Valet 2018 | valet 2018

Kryssa en senior – Så kryssar du in din favorit

Taktik. Bara genom att väljarna kryssar kan det bli fler seniorer i riksdagen.

Jan Arleij
Publicerad 2018-08-06

Det är genom att kryssa en favoritkandidat på vallistan som väljarna kan ändra på partiernas ranking av 65-plussare och göra riksdagen mer representativ.
Förra valet kryssades 17 ledamöter in i riksdagen. Utan personalvalssystemet skulle de inte ha kommit in.
Det finns åtskilliga årsrika kandidater att välja på. Valmyndigheten redovisar vid maj månads utgång 830 seniorer på riksdagspartiernas valsedlar till riksdagen.
Det innebär att cirka 15 procent av samtliga kandidater är 65 år eller äldre – betydligt bättre än förra valet.

Vem kommer in?

Partiet måste först och främst vinna minst ett mandat i valkretsen. I första hand är det sedan listordningen som avgör vilka kandidater som tar platserna.

Men den kandidat som får flest personröster i valkretsen och som får minst fem procent personröster av partiets röster i valkretsen tar första platsen. Antalet kryss måste vara minst 50 stycken.
Den kandidat som har näst flest personröster och minst fem procent personröster av partiets röster tar nästa plats, och så vidare.

Så här gör du när du kryssar på valsedeln.

  • Sätt ett kryss på valsedeln för den kandidat du vill ska bli vald.
  • Du får bara kryssa för en person. Om du sätter två eller fler kryss räknas din röst som en röst på partiet.
  • Du kan själv skriva dit en kandidat på en valsedel – såvida partiet inte har anmält sina kandidater, det vill säga »skyddat« sin lista från tillskrivna namn. Det står på valsedeln om kandidaterna är anmälda eller inte. Från och med valen 2018 ska alla kandidater ha lämnat in ett skriftligt samtycke för att kunna bli invalda.
  • Om partiet har anmält kandidaterna står det så här på valsedeln: »Du kan personrösta genom att sätta ett kryss för den kandidat du helst vill ska bli vald. Du kan inte personrösta på fler än en eller någon annan kandi-
    dat än de som står nedan.«
  • Om partiet INTE har anmält sina kandidater står det så här: ”Du kan personrösta genom att sätta ett kryss för den kandidat du helst vill ska bli vald eller genom att skriva till ett namn på valsedeln. Om du skriver flera namn får den överst tillskrivna kandidaten din personröst.”

Riksdagen

I riksdagsvalet kan du bara rösta på de kandidater som finns på valsedlar som gäller för din riksdagsvalkrets. Det står längst ner på valsedeln vilken krets valsedeln gäller för.
Om du röstar med en namnvalsedel som gäller för en annan valkrets kommer din röst endast bli en röst på partiet.
Vissa partier har namnvalsedlar som gäller för alla valkretsar. Längst ner på de namnvalsedlarna kan det då stå ”Hela landet”. De namnvalsedlarna kan du använda om du vill personrösta, oavsett vilken valkrets du hör till.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2018-08-06

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas