Nyheter | Valet 2018 | Valet 2018

Ny satsning för fler seniorer i riksdagen

Livserfarenhet måste ges större plats i Sveriges riksdag. Det anser SPF Seniorerna som nu drar igång en kampanj för att få in fler seniorer.

Jan Arleij
Publicerad 2017-10-13

kampanj, val, spf seniorerna, riksdagen65-plussarna utgör mer än en fjärdedel av väljarkåren.

Ändå tog bara nio av 349 ledamöter plats i riksdagen efter 2014 års val.

I riksdagsvalet om ett knappt år hoppas SPF Seniorerna på en rejäl ändring. Men för det krävs en kampanj, menar man.

– Seniorer sitter på värdefull kunskap och livserfarenhet som borde utnyttjas bättre i svensk politik. Med vår nya kampanj ”Fler seniorer i riksdagen” ska vi uppmärksamma våra riksdagspartier på den låga representationen och jobba för att fler seniorer får ta plats i riksdagen! skriver SPF Seniorerna på sin facebooksida.

Valbar plats

SPF Seniorernas ledning har under det gångna året i samtal med riksdagspartiernas partisekreterare argumenterat för att riksdagslistorna måste innehålla fler seniorer på valbar plats.

Siffror från valet 2014 visar att den bristande representationen inte beror på att det saknas kandidater – 13,5 procent av kandidaterna var 65 år eller äldre.

– Problemet ligger istället i att äldre kandidater placeras för långt ner på listorna för att ha en realistisk chans att ta sig in i riksdagen, konstaterar SPF Seniorerna.

Kommunerna

På förbundets hemsida berättas mer om bakgrunden till kampanjen:

”Situationen i kommuner, landsting och regioner är något bättre men kräver ändå uppmärksamhet. I det senaste valet till regioner och landsting var 24,6 procent av kandidaterna över 65 år men endast 14,7 procent av mandaten gick till seniora kandidater. I kommunvalet var 25 procent av kandidaterna över 65 år och 18,7 procent av de valda kandidaterna var seniorer.”

Avgörande skede

Just nu befinner sig partierna i ett avgörande skede när det gäller vilka namn och kandidater som ska placeras på valbara platser.

– Inför valet 2018 har partierna en möjlighet att rätta till den sneda representation vi ser idag. Det är dags att partierna tar ett ansvar för seniorers representation på sina listor, skriver förbundet.

M-stämman

Som ett inslag i kampanjen kommer företrädare för SPF Seniorerna att dela ut ett flygblad med frågan ”Vad gör ditt parti för att vi ska få fler seniorer i riksdagen efter valet 2018?”

Nu i helgen (12-15/10) pågår Moderaternas arbetsstämma i Örebro och där kommer bland andra förbundets samhällspolitiske chef Martin Engman att ta upp frågan.

Jan Arleij
Publicerad 2017-10-13
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas