20-plussare slog ut Staffan Danielsson
Staffan Danielsson.
Nyheter | Valet 2018

20-plussare slog ut Staffan Danielsson

Mycket tyder på att Staffan Danielsson tvingas lämna Centerns riksdagsbänk efter höstens val. Därmed tappar riksdagen ännu en av sina få seniorer.

Jan Arleij
Publicerad 2017-11-28

Staffan Danielsson, 70, kom först på fjärde plats när Östgötadistriktet höll sin nomineringsstämma i helgen. Idag har Centern en riksdagsledamot från Östergötland – Staffan Danielsson.

– Jag får acceptera att mina kvaliteter, ålder och erfarenhet, vägde lättare på vågen än andra, som det ju ofta blir i Sverige där ålder ofta ses som en belastning, säger Staffan Danielsson.

20-plussare vann

23-årige Magnus Ek från Centerns ungdomsförbund slog ut Staffan Danielsson på riksdagslistan. Muharrem Demirok och Birgitta Gunnarsson knep andra- respektive tredjeplatsen.

– Kanske kommer ingen i Centerpartiets riksdagsgrupp att vara över 65 år efter valdagen i höst, reflekterar Staffan Danielsson som dock inte tänker ge slaget förlorat.

– Ibland hoppar man av en lista om man petas ner som etablerad riksdagsledamot, men det är inte min stil, jag är fyra och accepterar det och kommer att arbeta för många röster till Centerpartiet och att de som vill kryssa ålder och erfarenhet kryssar mig.

Egen kampanj

Staffan Danielsson kommer att satsa på att bli inkryssad i riksdagen. Målgruppen är Centerväljare ”som vill se erfarna äldre i riksdagen och bryta dagens åldersdiskriminering”.

– Ja, jag ska ge en liten krysskampanj en chans, inriktad på bland annat hembesök till seniorer. Jag vill nå dem som vill se mer erfarenhet i riksdagen, ett starkt svenskt jordbruk och en realistisk migrationspolitik.

Ingen från Östergötland

Staffan Danielsson har studerat övriga riksdagspartiers nomineringar och listor i Östergötland, som har 15 ledamöter i riksdagen.

– Det ser ut som att ingen enda riksdagsledamot från Östergötland kommer att vara över 62 år efter valet i höst, säger Staffan Danielsson.

Sex kvar av 22

En enkät med riksdagens 65-plussare som Senioren gjorde i höstas visade att bara åtta ledamöter som är 65 år eller äldre avser att kandidera för en ny mandatperiod. 14 ledamöter gav besked att man inte tänker kandidera.

I förra veckan kom det för många överraskande beskedet att Björn von Sydow (S), en av de åtta som först var intresserad av att satsa på 2018-2022, träder tillbaka, till förmån för en yngre kandidat.

Nu ser alltså även Staffan Danielsson ut att petas av sitt eget parti från en valbar plats på riksdagslistan.

Staffan Danielsson

Född 29 juni 1947
Riksdagsledamot från Östergötlands län 2004–2014 och återigen sedan augusti 2015
Har varit Centerpartiets representant i Försvarsutskottet och EU-nämnden samt ersättare ibland annat miljö- och jordbruksutskottet och utrikesutskottet
Många år som fritidspolitiker i Linköpings kommun
Åtta år i Centerpartiets partistyrelse fram till 2005

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2017-11-28

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas