Nyheter | Valet 2018 | Valet 2018

Riksdagen mister ännu en senior

Riksdagen tappar en av sina mest erfarna ledamöter.

Jan Arleij
Publicerad 2017-11-15

Björn von Sydow (S) meddelade på tisdagen (14/11) överraskande att han inte längre kandiderar till en ny mandatperiod i riksdagen.

I höstas gav Björn von Sydow besked till Senioren om att han kandiderar.

– Det behövs personer med värderingar och erfarenheter som präglat mitt liv, född som jag är 1945, sa Björn von Sydow då.

– Det är den riktning till jämlikhet och jämställdhet som samhällsgemenskapen betonade i efterkrigstiden och som jag fortsatt vill utveckla. Men även miljöengagemanget, som fick sin start på 1960 talet, är en levande uppgift för mig. Det är därför som en äldre socialdemokrat kan göra nytta i politiken.

Beslut 3 december

Björn von Sydows besked blev känt samtidigt som den socialdemokratiska valberedningen beslutade om förslag till lista för landsting och riksdag.

”Valberedningens uppdrag är att utifrån god kännedom om partiet och dess medlemmar förbereda och ge förslag till kandidater för valbara platser inom landsting och riksdag. Valberedningen kartlägger sedan och intervjuar de nominerade kandidaterna och skapar en god sammansättning av kandidater som med kompetens, erfarenhet och politisk vilja kan företräda partiet på bästa sätt i de offentliga församlingarna.” skriver partiet.

Beslut om listor tas på valkonferensen den tredje december.

Dölj faktaruta

Sju kvar

Men riksdagens ofta hårt kritiserade brist på erfarna seniorer bland ledamöterna riskerar nu alltså att öka.

Seniorens undersökning från september visar att bara åtta ledamöter som är 65 år eller äldre, varav Björn von Sydow var en, avser att kandidera för en ny mandatperiod. 14 ledamöter gav besked att man inte tänker kandidera.

”Yngre förmågor”

Enligt ett pressmeddelande har Björn von Sydow meddelat valberedningen för Stockholmsregionen att ”han ställer sin plats till förfogande för yngre förmågor till valet 2018”.

– Sigtuna kan få en lovande politiker, Marie Axelsson, högt på vår valsedel i valet till riksdagen 2018. Och i det ljuset har jag en möjlighet att inte vara på valbar plats. Förr eller senare är det ju en realitet, säger riksdagsledamot Björn von Sydow.

– Att stå på valsedeln längre ned uttrycker att jag fortsatt gärna vill arbeta för de socialdemokratiska idéerna.

Stor erfarenhet

Björn von Sydow kom in i riksdagen 1994 som ersättare och blev ordinarie året därpå. Han har varit handelsminister och försvarsminister i Göran Perssons regering. Åren 2002-2006 var han riksdagens talman och är för närvarande vice ordförande i konstitutionsutskottet. Björn von Sydow är född 1945, docent i statsvetenskap och representerar Stockholms län.

Dölj faktaruta

 

 

 

Jan Arleij
Publicerad 2017-11-15
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas