Nyheter

– Låt alla som vill jobba kvar till 70

Alla anställda i Stockholms stad bör få jobba till 70 år om de vill. Det föreslår Folkpartiet i en motion till kommunfullmäktige i Stockholms stad.

Publicerad 2015-08-21

– Vi måste bekämpa de normer som behandlar äldre medarbetare som mindre värda. Det här handlar om våra mest erfarna anställda, säger motionären Ann-Katrin Åslund (FP), ledamot i kommunfullmäktige.

Partiet argumenterar med att Stockholms stad som arbetsgivare har ett ansvar att ”gå före och bekämpa normer som diskriminerar mot äldre på arbetsmarknaden, genom att förändra synen på äldre medarbetare”.

Ann-Katrin Åslund hänvisar till SPF Seniorerna och den undersökning som gjordes 2014 i arbetet mot ålderism.

I undersökningen uppger mellan sju och åtta procent av de svarande i åldern 65-74 år att de uppmanats att gå i pension istället för att välja själva, att de behandlats annorlunda under åren närmast före pensioneringen och det fanns en uppfattning på arbetsplatsen att äldre bör sluta redan innan pensionsåldern.

– Rätten att arbeta kvar längre är också en valfrihetsfråga för den enskilde anställde, och en effektivitetsfråga eftersom staden därmed kan dra större nytta av sina mest erfarna medarbetares kompetens, säger Ann-Katrin Åslund.

Efter borgarrådsberedningens sammanträde i onsdags framgår att motionen får nobben av den rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stadshus.

Huvudskälet är att det är viktigare att se till att anställda som går i pension i förtid i stället arbetar kvar längre.

– De två sakerna står inte emot varandra. Det är svårt att förstå varför vänstermajoriteten inte vill göra det möjligt att arbeta kvar efter 67 för de medarbetare som vill och kan, säger Ann-Katrin Åslund (FP), ledamot i kommunfullmäktige.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas