Nyheter | Vård

Miljöpartiet satsar halv miljard på mer personal

Miljöpartiet satsar tre miljarder under tre år på äldreomsorgen i sin skuggbudget. Pengarna ska bland annat gå till bemanning.

Publicerad 2012-10-02

– Jag är förvånad över att alliansen inte har någon sådan satsning i budgeten. Jag tror att de tänker att ansvaret ligger hos kommunerna och i stället satsar på en sänkning av pensionärsskatten. Men det är kortsiktigt, säger Miljöpartiets språkrör Åsa Romson till Svenska Dagbladet.

Kommunerna får bidra
En halv miljard per år ska gå till ökad bemanning, främst undersköterskor och sjuksköterskor. Pengarna räcker till 1 100 heltidstjänster, tror MP.

– Men vi räknar med att kommunerna därutöver skjuter till egna resurser för att klara bemanningen, säger Romson.

Tio miljarder
Bakgrunden till personalsatsningen är riksdagens beslut att ge Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram nya riktlinjer för bemanning inom äldreomsorgen.

I somras kom föreskrifter för bemanning inom demensvården. Kostnaden för att förverkliga dessa kan hamna på tio miljarder kronor, tror både Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting (SKL).

Det är bara drygt ett år kvar till dess att föreskrifterna träder i kraft, 1 januari 2014,  men det är bara Miljöpartiet som i höstens budgetsatsningar vill skjuta till statliga medel för att kommunerna ska klara kraven.

Hur långt en halv miljard per år kan räcka återstår att se. MP förväntar sig att kommunerna skjuter till det som fattas.

Svar på onsdag
Imorgon onsdag kommer Miljöpartiet att lägga fram hela sitt alternativa förslag till regeringens budget för 2013, som finansminister Anders Borg presenterade förra veckan.

S lägger 300 miljoner
Socialdemokraterna väntas i sin kommande skuggbudget satsa 300 miljoner kronor per år under 2013, 2014 och 2015 på äldrevård och omsorg.

100 miljoner ska gå till landstingen för att förbättra omhändertagandet av svårt sjuka äldre. Dessutom vill S satsa 200 miljoner kronor i stimulansbidrag till landets kommuner varav hälften är avsett för intern fortbildning för personal inom äldrevården, uppger Aftonbladet.

Fler alternativ
Sverigedemokraternas förslag läggs fram senare idag tisdag, medan Vänsterpartiet kommer med sitt alternativ på torsdag.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

MPs förslag 2013-15

Ökad bemanning: 1,5 miljarder kronor
Arbetstidsförkortning: 1,5 miljarder
Breddad kompetensutveckling: 120 miljoner

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas