Nyheter | Omsorg | Vård

Var femte anställd i äldrevården vill sluta

Många anställda inom äldreomsorgen vill sluta. Var femte på golvet hoppas vara någon annanstans om tre år, enligt en undersökning av fackförbundet Kommunal.

Publicerad 2013-04-02

– En stor andel av personalen hinner inte ta rast. Det är en tydlig indikator på en pressad arbetssituation, som innebär sämre omsorg och på sikt också en ökad risk för ohälsa bland personalen. Nyckeln till en god omsorg är rätt bemanning, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström.

Sedan 2001 har var fjärde plats, 31 000 stycken, på landets äldreboenden försvunnit – och detta har inte kompenserats av mer hemtjänst, enligt Kommunal.

– De dåliga arbetsvillkoren och den låga statusen i omvårdnadsjobben innebär att den kommunala omsorgen naggas i kanterna. När detta sker riskeras jämlik tillgång och tjänsternas kvalitet. Konsekvensen blir att vissa grupper går ned i arbetstid för att ta hand om barn eller äldre anhöriga. I dag är det 100 000 personer som tvingas göra så, säger Annelie Nordström.

Kommunal har flera förslag till förändringar: regler för minimibemanning i all äldreomsorg och att bemanningen ska anpassas efter de boendes bedömda behov. På några års sikt vill fackförbundet att 90 procent av personalen ska ha fast heltidsjobb och att alla ska vara yrkesutbildade, eller gå en vidareutbildning.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas