Mindre förseningar utan Astra Zeneca-vaccin till äldre
Nyheter | vaccin
Sören Andersson på tisdagens pressträff. Foto: Folkhälsomyndigheten

Mindre förseningar utan Astra Zeneca-vaccin till äldre

Astra Zenecas vaccin mot covid-19 ska inte ges till personer över 65 år. Det behöver dock inte betyda så stora förseningar för 70-plussare.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-02-03

Det menar Sören Andersson, enhetschef på enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten när Senioren ställer frågor till honom på tisdagens pressträff.

Du ser Seniorens frågor och Folkhälsomyndighetens svar här.

– Vi får kontinuerliga leveranser av vacciner levererade. De är i nuläget lite lägre än vad man initialt planerade för men rätt så mycket vaccin levereras hela tiden och de används ju då. Exakt hur mycket man behöver vänta beror på den lokala situationen, i vilken region man befinner sig i och hur det rullar på, säger Sören Andersson och fortsätter:

– Men generellt över hela landet håller man på att vaccinera och det fortsätter man med.

Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA godkände Astra Zenecas vaccin i fredags med förbehållet att det inte ännu saknas tillräcklig data om hur effektivt vaccinet är för äldre. Därför rekommenderar Folkhälsomyndigheten deras vaccin till personer under 65 år. Läs mer här.

När det gäller vaccinationerna i fas 1 är det fortfarande flera personer i landet med hemtjänst som inte fått vaccin eller ens fått besked om när de ska vaccineras.

– Jag vet att det vaccineras på en del håll men man har, vilket du ju bekräftar också, säkert inte hunnit med alla. Men planering, kontakter och bokningar och så vidare sköts regionalt, säger Sören Andersson och hänvisar till regionerna.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-02-03

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas