Ministern: Bostadstillägg väger upp elpriser
Nyheter | Bostäder

Ministern: Bostadstillägg väger upp elpriser

Bostadstilläggen tar redan tillräckligt med hänsyn till vinterns elpriser. Det menar socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

Jan Arleij
Publicerad 2019-03-13

I ett svar på en skriftlig fråga i riksdagen från Sten Berghden (M) konstaterar Annika Strandhäll att bostadstillägg för småhus bygger på särskilda schabloner.

Sten Bergheden menade i sin fråga att elpriser som blivit upp till 50 procent högre i år än förra vintern inte möts upp tillräckligt av ett mer flexibelt bostadstillägg för pensionärer.

Sten Bergheden.

Men Annika Strandhäll håller inte med:

”Schablonerna bestäms av Pensionsmyndigheten utifrån faktiska uppgifter om bland annat prisutveckling och geografiskt läge. Schablonerna är således redan följsamma till förändringar av elpriserna.”

Höjning väntar

Sten Bergheden ville också veta om regeringen kan tänka sig att införa ett tillfälligt ekonomiskt stöd för pensionärer för situationer som den med elpriserna denna vinter.

På det svarar inte Annika Strandhäll. I stället väljer hon att trycka på att regeringen successivt har höjt bostadskostnadstaket i bostadstillägget:

• Den första januari 2018 höjdes taket från 5 000 kronor till 5 600 kronor per månad.
• Från och med år 2020 kommer taket höjas ytterligare, till 7 000 kronor per månad.

Annika Strandhäll.

– De samlade förändringar som regeringen avser genomföra inom bostadstillägget till år 2020 innebär att maximalt bostadstillägg höjs från 5 560 kronor till 6 540 kronor per månad, framhåller Annika Strandhäll i svaret.

Jan Arleij
Publicerad 2019-03-13

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas