”Pensionärer behöver hjälp efter elprischock”
Nyheter | Bostadstillägg

”Pensionärer behöver hjälp efter elprischock”

Vinterns kraftigt höjda elpriser slår mot pensionärer med svag ekonomi. Vad tänker regeringen göra åt det?

Jan Arleij
Publicerad 2019-03-11

Det undrar riksdagsledamoten Sten Bergheden (M) som i en skriftlig fråga till socialminister Annika Strandhäll (S).

– Nu under vintern har elpriserna skjutit i höjden. Det handlar i flera fall om elpriser som blivit 50 procent högre än förra vintern. För människor som bor i egna hus, både i stad och på landsbygden, kan kraftigt höjda elräkningar bli en ekonomisk chock. Inte minst kan det vara så för en del pensionärer, skriver Sten Bergheden.

50 procent

För att få till lägre elpriser krävs både långsiktighet och medvetenhet kring de utmaningar vi står inför, konstaterar Sten Bergheden.

– Men det ändrar inte på det faktum att människor runt om i landet nu sitter med väldigt höga elräkningar när huset precis som andra vintrar behöver värmas upp, vilket en del inte har inkomster nog att klara av. Jag tänker då främst på äldre som bor i egna hus och som har uppvärmnings- och elkostnader som sammantaget hamnat på mellan 5 000 och 6 000 kronor per månad under vintern. Omkring 50 procent högre än för bara ett år sedan.

Liten hänsyn

Sten Bergheden kritiserar ”att det inom bostadstillägget till pensionärer inte tas någon större hänsyn till att utgifterna för uppvärmning och el ökat så kraftigt i vinter”.

– Således kan en pensionär inte räkna med att få rätt till eller få ett högre bostadstillägg som följd av nuvarande elprischock.

Sten Bergheden (M).

Dessutom ligger Pensionsmyndighetens handläggningstider på omkring tre månader, fortsätter Bergheden.

– Samtidigt finns det äldre som omgående kan behöva ett tillfälligt ekonomiskt stöd för att klara av att betala elräkningen. Det förefaller också som att kommuner hänvisar äldre till just att söka bostadstillägg vid betalningssvårigheter som rör bostaden.

Två frågor

Sten Bergheden vill nu att regeringen ser till att det inom bostadstillägget tas större hänsyn till rusande elpriser.

Han vill också veta om regeringen kan tänka sig att införa ett tillfälligt ekonomiskt stöd för pensionärer för situationer som den med elpriserna denna vinter.

Jan Arleij
Publicerad 2019-03-11

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas