Möte med regeringen ger pensionärsledarna hopp
Positivt för pensionärsförbunden hos regeringen Rosenbad. Foto Martina Huber/Regeringskansliet
Nyheter

Möte med regeringen ger pensionärsledarna hopp

- På det sammanträde som vi fem pensionärsorganisationer idag har haft med regeringens pensionärskommitté fanns en stämning av öppenhet från ansvarigt politiskt håll. Det säger SPFs ordförande Karl Erik Olsson till veteranen.se.

Publicerad 2013-02-05

Sammanträdet pågick under två timmar och dominerades av frågan om pensionssystemet. SPF och övriga pensionärsorganisationer överlämnade sin rapport med förslag om hur bromsen ska kunna elimineras ur pensionssystemet.

Tror på dialog

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) tackade för rapporten, men gjorde inga utfästelser om att gå pensionärerna till mötes i sakfrågan.

– Ulf Kristersson sa att han står bakom systemet, men också att det har stor potential till förbättringar, berättar Karl Erik Olsson. Det får man nog tolka positivt.

– Vi från pensionärsorganisationerna känner hopp om att en verklig dialog faktiskt har öppnats upp mellan pensionärsorganisationerna och de fem partier i Pensionsgruppen som beslutar om pensionssystemets framtid.

Islossning för debatten

Karl Erik Olsson gör bedömningen att den senaste veckans debatt om pensionärsorganisationernas förslag har inneburit ett genombrott för en bredare samhällsdebatt om pensionssystemets brister.

– Debatten kommer att leva. Men inte av sig själv. Den måste ständigt återerövras.

Kritisk toppmoderat

Fler röster höjs också mot pensionärsorganisationernas krav.

Socialförsäkringsutskottets ordförande Gunnar Axén (M) anklagar pensionärsorganisationerna för att vilja skicka notan för ett förändrat pensionssystem till barn och barnbarn.

– Pensionärsorganisationerna håller på att straffa ut sig själva från samhällsdebatten när de vill ha mer på bekostnad av barn och barnbarn, skriver Gunnar Axén på Twitter, som också uttrycker stor uppskattning för KDU-ordföranden Aron Modigs kritik mot äldreorganisationernas förslag att reformera pensionssystemet.

Snart besked om PPM

Inte mindre än sex olika utredningar synar just nu pensionssystemet från olika synvinklar. I mars väntas den första redovisas – den om Premiepensionssystemet (PPM).

Pensionärsorganisationerna har sagt sitt – lägg ner PPM och överför pengarna på individuella konton i inkomstpensionssystemet.

Återstår att se vad partierna som har makten över pensionssystemet – regeringen och Socialdemokraterna – kommer fram till.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas