Munskydd rekommenderas i rusningstrafik
Foto: Colourbox
Nyheter | munskydd

Munskydd rekommenderas i rusningstrafik

Från och med i dag, 7 januari, rekommenderas munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid. Men du får fortfarande åka utan munskydd.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-01-07

Folkhälsomyndighetens rekommendation om användandet av munskydd i kollektivtrafiken gäller personer födda 2004 eller tidigare och på vardagar mellan tiderna 07-09 och 16-18. Det är då det är mest trängsel.

Personer som av medicinska skäl inte kan bära munskydd undantas från rekommendationen.

Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida att resenären själv bör ha med sig munskydd om man avser att göra en resa under de nämnda tiderna. Myndigheten rekommenderar också företag som bedriver kollektivtrafik att erbjuda munskydd till resenärer som inte har med sig något.

Inga kontroller görs

Men det skiljer sig mycket beroende på var du bor i landet. I Stockholm kommer SL till exempel att erbjuda försäljning till resenärer i spärrarna till tunnelbanan och pendeltåget. Skånetrafiken erbjuder resenärer som inte har munskydd att hämta ut ett på deras kundcenter mot uppvisande av giltig biljett. Västtrafik kommer inte att dela ut munskydd ombord men från och med måndag kommer resenärer med giltig biljett kunna hämta ut munskydd i en Västtrafik-butik mot uppvisande av giltig biljett.

Användandet av munskydd de nämna tiderna är en rekommendation och inte ett tvång. Det innebär att personer som åker utan munskydd då inte kommer att avvisas och det kommer inte heller att utföras några kontroller för att se om resenärer använder det.

Nedan kan du se Folkhälsomyndighetens instruktioner om hur du använder ett engångsmunskydd på korrekt sätt.

80 000 har vaccinerats i Sverige – läs mer här.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-01-07

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas