Viktiga uppgifter för norsk äldreminister
Stortinget. Foto: Colourbox
Nyheter | POLITIK

Viktiga uppgifter för norsk äldreminister

Sverige avskaffar äldreministerposten. I Norge har man gjort tvärtom. Med en rad positiva effekter, enligt landets pensionärer.

Jan Arleij
Publicerad 2019-01-31

Norge fick sin första äldreminister när Åse Michaelsen för ett år sedan blev ett av fem nya statsråd. Michaelsen, som representerar Fremskrittspartiet, fick också folkhälsofrågor i sin portfölj.

Den norska fyrpartiregeringen blev färdigförhandlad den 19 januari 2018, nästan på dagen ett år innan Stefan Löfven gav besked om sitt svenska regeringsbygge.

Det blågröna styre som därmed har majoritet i det norska stortinget består av Høyre, Fremskrittspartiet (FRP), Venstre och Kristelig Folkeparti (KrF).

Åse Michaelsen.

Positivt med en äldreminister, tyckte Pensionistförbundet, Norges motsvarighet till SPF Seniorerna och PRO.

– Detta är en bra dag för nationens äldre. Under lång tid har många önskat en äldreminister, kommenterade Harald Olimb Norman, generalsekreterare i Pensjonistförbundet.

– Jag förväntar mig att äldreministern nu ska ta ledningen och visa vägen för en rättvisare social utveckling.

Många områden

Åse Michaelsens portfölj borde därför innehålla allt från övergångsarbete och pension till att bo hemma länge och institutionsboende, men också med starkt fokus på digitalisering och diskriminering, betonade Harald Olimb Norman.

Men hur blev det då? Vilken är bilden efter ett år?

Både och, enligt Harald Olimb Norman. Äldreministern i Norge har så här långt haft en ganska avskild roll i politiken, samtidigt som hon har lyckats lyfta utmaningar som ensamhet och åldersvänliga kommuner.

Harald Olimb Norman.

– Vi har blivit utlovade en nationell äldreombudsman, något vi har krävt i många år. Nu ska det bli verklighet, säger Harald Olimb Norman till Senioren.

Vaksamma

Bedömningen för dagen är att den sittande majoritetsregering stannar kvar fram till 2021.

Det betyder i sin tur att en större stasning kallad ”Leva hela livet” kan gå vidare och förstärkas, berättar Harald Olimb Norman.

– Det finns mycket bra i Åse Michaelsens budskap, samtidigt som vi hela tiden måste vara vaksamma och kritisera en del av de uttalanden ministern kommer med.

”Stort minus”

Harald Olimb Norman är starkt kritisk till att äldreministern inte deltar i de årliga diskussioner som Pensjonistförbundet har med regeringen om statsbudgeten och socialförsäkringsfrågor.

– Det påpekas för oss att det inte ligger inom ministerns portfölj. Det är märkligt att en minister inte har en roll i diskussionerna mellan regeringen och äldreorganisationerna på det här området. Ett stort minus i den norska ordningen, anser Harald Olimb Norman.

Attityder

Pensjonistförbundet kämpar för att attityden till seniorers möjlighet att bidra måste förändras.

– Det som skulle behövas är en minister som, tillsammans med oss, talar om äldre som en resurs i samhället. Inte bara i festtal utan också i praktiken. Volontärarbetet i Norge är stort men uppskattas inte tillräckligt av regeringen och Stortinget. Här har äldreministern en stor uppgift, säger Harald Olimb Norman.

Tvärtom i Sverige

Sverige går åt motsatt håll än Norge. Förra mandatperioden hade den svenska regeringen en barn-, äldre- och jämställdhetsminister.

Men den titeln är nu borttagen. Ingen av regeringens 23 nyutnämnda ministrar har begreppet ”äldre” i sin portföljbeskrivning.

Splittrat

SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson betonade i ett debattinlägg inför regeringsbildningen att det vore klokt och rimligt med en renodlad äldreminister.

– Tyvärr blev det inte så. Nu hamnar viktiga frågor som berör äldre på en rad olika ministrar och departement, kommenterade Eva Eriksson.

Det ska ministern göra

Ministern för äldre- och folkhälsovård ansvarar för
kommunal vård och omsorgstjänster, folkhälsovården, som bland annat omfattar hälsofrämjande och förebyggande arbete inom både fysisk och psykisk hälsa, social ojämlikhet i hälsa, näring och livsmedelssäkerhet, förebyggande av alkohol, droger och tobak och sjukdomsbekämpning

Källa: Norska regeringen

Dölj faktaruta

Därför kommer SPF Seniorerna att efterlysa besked om hur regeringen tänker samordna politiken.

– Det är mycket angeläget att regeringen är tydliga här och helst pekar ut vem som ska ha ett sådant ansvar, säger Eva Eriksson.

Fremskrittspartiet

Fremskrittspartiet har etablerat sig som ett av Norges största partier, och betraktas som längst till höger bland partierna i Stortinget.
Partiet har suttit i regeringsställning sedan 2013.
Både anhängare och kritiker, liksom Norges statsminister Erna Solberg, har jämfört det med Ny demokrati i svensk politik.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2019-01-31

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas