Ny anmälan mot regeringen för mörkning
Nyheter | Pandemin

Ny anmälan mot regeringen för mörkning

Konstitutionsutskottet (KU) får avgöra om regeringen har hemlighållit dokument för Coronakommissionen. Nu är också statsminister Magdalena Andersson (S) anmäld.

Jan Arleij
Publicerad 2022-01-31

I fredags (28/1) KU-anmäldes regeringen och statsminister Magdalena Andersson av Moderaterna. Partiet misstänker att regeringen håller inne med information till Coronakommissionen.

– Regeringen mörkar för Coronakommissionen, säger Moderaternas gruppledare Tobias Billström.

Andra gången

– Om det finns väldigt mycket indicier på att regeringen faktiskt väljer att undanhålla information, då måste KU få möjlighet att pröva den saker. Vi konstaterar att regeringen redan vid flera tillfällen har blivit påkomna med att inte tala sanning i den här frågan, säger Billström till TT.

Lena Hallengren och Magdalena Andersson.

Tidigare (20/1) har socialminister Lena Hallengren (S) KU-anmälts av Sverigedemokraterna. SD anser också att regeringen försöker undanhålla information och därmed har man aktivt motarbetat kommissionens arbete.

Uppseendeväckande

Moderaterna pekar på att KU har skarpa möjligheter att kräva in dokumentation och fråga ut både statsråd och tjänstemän.

Partiet vill granska både regeringens agerande mot Coronakommissionen och vad man anser vara en uppseendeväckande brist på viktig dokumentation.

Tobias Billgren.

Sedan maj 2021 har Coronakommissionens granskare bett om anteckningar och protokoll från GSS (Gruppen för strategisk samordning), den grupp av statssekreterare som haft regelbundna möten – 149 stycken – om hur pandemin skulle hanteras. Det finns bland annat omfattande förberedande så kallade annoterade dagordningar till mötena som kommissionen inte har fått se.

Av dessa framgår bland annat att gruppen ska diskutera eventuella rekommendationer från GSS till regeringen och strategiskt framåtblickande.

Kommissionen har också nekats att ta del av epost inom gruppen.

Mats Melin.

Efter larm från kommissionen med påföljande intensiv mediegranskning har regeringen under förra veckan gett kommissionen tillträde till nya dokument. Ett möte ägde rum (26/1), men enligt kommissionens ordförande Mats Melin fordrar det ”analys för att bedöma” om kommissionen verkligen fått ut allt det man efterfrågar.

Moderaterna tycker att det är självklart att Coronakommissionen ska få tillgång också till personliga minnesanteckningar som statssekreterarna har gjort under mötena. Men dessa anteckningar säger regeringen att man inte förfogar över.

Olika synsätt

I Ekots lördagsintervju (29/1) svarade Lena Hallengren på kritiken med att säga att hon inte kan gå in på alla detaljer när det gäller vad kommissionen har begärt att få ta del av.

Men att det finns, eller har funnits, olika synsätt på vad kommissionen ska ha tillgång till framgick av intervjun.

– Helt uppenbart har det funnits delade meningar. Jag hoppas att det är utrett, sa Lena Hallengren.

Sekretess

Socialministern underströk att hennes uppfattning är att regeringen ”har sett till att kommissionen har tillgång till både allmänna och sekretessbelagda handlingar”.

– Men ibland behöver det göras säkerhetsprövningar för att man ska kunna få ut sekretessbelagd information till exempel, sa Lena Hallengren.

Dialog fortsätter

Socialministern sa vidare att hennes bild är att kommissionen ”har tillgång till väldigt mycket handlingar och material”.

– Vi gör vårt allra bästa löpande för att se till att Coronakommissionen får det, vi har ju tillsatt den för att vi vill att de ska granska regeringens hantering, sa Lena Hallengren.

Coronakommissionen

Den 30 juni 2020 tillsatte regeringen en kommission för utvärdering av de åtgärder som vidtagits för att begränsa spridningen av covid-19.
Det första delbetänkandet, som berörde äldreomsorgen, presenterades 15 december samma år.
Det andra delbetänkandet kom 29 oktober 2021. Det handlade om smittspridning, smittskydd, sjukvård och folkhälsa.
Slutbetänkandet, där ansvarsfrågan finns med, ska presenteras 25 februari 2022. Granskningen gäller inte bara regeringen utan också berörda myndigheter, regionerna och kommunerna.

Källa: Coronakommissionen

Dölj faktaruta

– Man fortsätter att ha en dialog för att se till att kommissionen får del av de handlingar som man behöver för att kunna göra sitt granskande uppdrag på allra bästa sätt.

Varför krävdes det uppmärksamhet i media för att det skulle bli fart på utlämnandet av uppgifter som kommissionen har velat ha sedan maj 2021?

– Vilken information som har lämnats exakt när kan jag inte svara på, sa Lena Hallengren.

Hallengren: Därför finns inga protokoll

Gruppen för strategisk samordning, GSS, tillkom under alliansregeringens tid, poängterade socialminister Lena Hallengren i Ekots lördagsintervju.

– Jag har inte lett mötena själv och är inte huvudsakligen ansvarig för dem, men sättet man leder mötena på och hur man för anteckningar stämmer överens med hur man gjorde när man införde den här gruppen.

Men vad tycker du om att det inte finns några protokoll från GSS-mötena?

– Återigen, gruppen tillkom under alliansregeringens tid. Man såg att det var ett sätt att sprida bred information inom regeringskansliet så att ingenting skulle hamna mellan stolarna.

GSS aktualiseras vid kriser.

– Det är en viktig grupp, en viktig process i vad som sker i regeringskansliet. Men inga beslut har fattats av gruppen. De fattas av regeringen.

Lena Hallengren.

Socialministern vidhöll att gruppens sätt att arbeta är bra.

– På samma sätt som man arbetade när gruppen bildades angående information och hur anteckningar förts har vi fortsatt. Jag tycker det är klokt.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2022-01-31

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas