Ny dag uppmärksammar ledsjukdom
Nyheter | Artros
Foto: Colourbox

Ny dag uppmärksammar ledsjukdom

2 juni anordnas Artrosdagen för första gången. Dagen ska tydliggöra att du kan leva rikt och smärtfritt även med artros.

Publicerad 2015-06-02

Var fjärde vuxen svensk har artros. Men trots att sjukdomen är så vanlig så florerar många rykten och fördomar kring den.

– Det är inte rimligt att det fortfarande finns så många myter om artros, säger Anne Carlsson ordförande Reumatikerförbundet. Jag har oändliga telefonsamtal, mail och brev från förtvivlade människor som inte vet vad de ska ta sig till när de sökt hjälp av sjukvården för sin smärta och får svaret att ”du har artros och det är en förslitning som kommer med åren och som du får lära dig att leva med”. Det är förfärligt och oacceptabelt!

Dagen är ett samarbete mellan Reumatikerförbundet, Fysioterapeuterna och forskre vid LUnds universitet och hålls som en heldag på T-Centralen i Stockholm 7.30-19.00.

– En artrosdiagnos är inte slutet. Den är början på ett aktivt liv. Med tidiga träningsinsatser kan man lindra smärta. Anpassad träning gör att livet blir rikare, säger Stefan Jutterdal, ordförande Fysioterapeuterna.

Bland aktiviteterna under dagen finns muskeltest, ”Fråga doktorn”, tips om övningar för att bygga muskler och lindra värk samt en politisk panel om artros.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas