Nytt covidvaccin till Sverige – ska ersätta de tidigare
Foto: Getty Images
Nyheter | covid-19

Nytt covidvaccin till Sverige – ska ersätta de tidigare

Ett nytt och mer effektivt covidvaccin kan snart börja användas i Sverige. Samtidigt erbjuds 65-plussare från och med 1 september en femte dos. Frågan är vilket vaccin. OBS - uppdaterad med svar från Folkhälsomyndigheten.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-08-16

Enligt TV4 kommer Sverige att få sju miljoner doser av det nya vaccinet redan 1 september eller till och med tidigare.

Det är Pfizer Biontech och Moderna som har tagit fram de nya mRNA-vaccinen som ska ersätta de tidigare vaccinerna.

Enligt TV4 visar kliniska studier att de nya vaccinerna skyddar både mot den ursprungliga varianten och alla varianter som cirkulerar nu samt att de är mer effektiva när det gäller skyddet mot att bli smittad.

– Hur stort skyddet sen blir i verkligheten får vi se. Det är ju så med den här utvecklingen att vi gör studier där vi tittar på antikroppar. Men sen när det gäller det långsiktiga skyddet mot allvarlig sjukdom och död, det handlar väldigt mycket om våra celler, våra T-celler och deras minne. Det får vi utvärdera sen när de har introducerats, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till TV4.

Läs också: 65-plussare erbjuds femte dos i höst

Matti Sällberg, vaccinforskare vid Karolinska institutet, uttalar sig också till kanalen:

– Blir man erbjuden att vaccineras med det ska man absolut göra det men jag betonar att oavsett vilket vaccin det är ska man ta det om man inte har tagit sin andra, tredje eller fjärde dos. Det spelar inte så stor roll, det viktiga är att man är vaccinerad.

Senioren har kontaktat Folkhälsomyndigheten och ställt två frågor:

Vilket vaccin kommer 65-plussarna att erbjudas från och med 1 september?

När kommer det nya vaccinet att börja erbjudas i Sverige?

Sören Andersson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, svarar så här via mail:

”Det finns i dagsläget inga variantanpassade covidvaccin som är godkända av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA. En granskning av variantanpassade covidvaccin från Pfizer/Biontech och Moderna som ska skydda bättre mot omikron pågår just nu, men det arbetet är ännu inte klart. Om vaccinen godkänns ska de sedan levereras till Sverige och distribueras. När de variantanpassade vaccinen blir tillgängliga kommer de att erbjudas i Sverige, men Folkhälsomyndigheten har ingen säker tidsprognos för när detta kan ske.

Det viktigaste är att vaccinera sig enligt gällande rekommendationer. Det finns ingen anledning att vänta in variantanpassade vaccin, eftersom de befintliga vaccinen ger ett gott skydd mot allvarlig sjukdom och död för alla hittills kända varianter av viruset SARS-CoV-2 som ger covid-19″

 

Jan Hagberg
Publicerad 2022-08-16

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas