65-plussare erbjuds femte dos i höst
Lena Hallengren och Karin Tegmark Wisell på tisdagens pressträff. Foto: Regeringskansliet
Nyheter | vaccineringen

65-plussare erbjuds femte dos i höst

Personer över 65 år rekommenderas en femte dos vaccin mot covid-19 i höst. Det meddelar socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell under en pressträff på tisdagen.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-05-24

Även om de bekräftade fallen av covid-19 minskar och att färre behöver intensivvård poängterar Lena Hallengren och Karin Tegmark Wisell att pandemin fortfarande pågår.

– Pandemin är inte över utan vi rekommenderar regionerna att planera för hösten, säger Karin Tegmark Wisell på pressträffen.

Folkhälsomyndigheten räknar med att smittspridningen kan öka inför höst- och vintersäsongen och rekommenderar därför personer över 65 år samt personer i riskgrupp att ta en femte dos. Det är från och med 1 september.

Att myndigheten kommer med beskedet redan nu beror på att man vill förbereda både personer över 65 år och personer i riskgrupp samt regionerna. Sen är det fortfarande osäkert exakt hur smittläget kommer att se ut i höst och därför kan nya rekommendationer komma.

På pressträffen meddelas också att personer mellan 18 och 64 år som vill ta en fjärde dos får göra det om de vill samt att barn under tolv år fortfarande inte rekommenderas vaccination mot covid-19.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-05-24

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas