45-procentig smittökning på äldreboenden
Foto: Getty Images
Nyheter | smittspridningen

45-procentig smittökning på äldreboenden

Smittspridningen av covid-19 har ökat i Sverige sedan början av juni. På äldreboenden ökade antalet fall med 45 procent förra veckan. Även antalet avlidna har blivit fler.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-07-29

Nej, pandemin är inte över och det har Folkhälsomyndigheten påpekat flera gånger.

I ett pressmeddelande på torsdagen betonar myndigheten att för att undvika svår sjukdom är det viktigt att vaccinera sig mot covid-19 och ta de påfyllnadsdoser som erbjuds samt att stanna hemma och undvika nära kontakt med andra om man är sjuk med symptom som kan vara covid-19.

Vuxna som inte är vaccinerade bör undvika trängsel och stora folksamlingar inomhus, skriver Folkhälsomyndigheten.

Däremot är det inte sannolikt att en ny variant som orsakar så mycket allvarlig sjukdom som tidigare dyker upp.

Det är omikronvarianten BA.5 som har tagit över i Sverige och under vecka 29 bekräftades 5 956 fall av covid-19 i Sverige. Det är en ökning med 13 procent jämfört med vecka 28.

Ökning inom äldreomsorgen

Fallen fortsätter även att öka på äldreboenden och för personer som har hemtjänst. Av de bekräftade fallen vecka 29 var 504 på äldreboenden vilket är 157 fler än vecka 28. Det är en ökning med 45 procent. Inom hemtjänsten rapporterades 452 bekräftade fall, en ökning med 47 personer jämfört med vecka 28 vilket motsvarar tolv procent.

Läs också: 65-plussare erbjuds femte dos i höst

Bland patienterna på IVA de fyra senaste veckorna, 26-29, var medelåldern 65 år och 35 av totalt 40 personer tillhörde en medicinsk riskgrupp.

Vecka 29 har hittills rapporterats tolv nya intensivvårdade patienter med bekräftad covid-19. De föregående tre veckorna, 26-28, rapporterades 28 nya patienter vilket ger ett medeltal på nio patienter per vecka.

Antalet avlidna beräknas öka

På grund av eftersläpning i rapporteringen när det gäller antalet avlidna redovisar Folkhälsomyndigheten bara data fram till för två veckor sedan. Men myndigheten skriver att antalet avlidna i covid-19 beräknas stiga ytterligare eftersom smittspridningen ökar.

Vecka 27 har hittills 55 bekräftade fall rapporteras avlidna. Vecka 26 var den siffran 35 och de tre föregående veckorna, 23-25, var medeltalet 27 dödsfall per vecka.

Majoritet inom äldreomsorgen

Majoriteten av de avlidna bodde på äldreboenden eller hade hemtjänst. 24 personer vecka 26 och 29 personer vecka 27.

Folkhälsomyndigheten skriver vidare att dödligheten vecka 26 är något över normalspannet för riket och regionalt även i södra Sverige, enligt överdödlighetsmodellen EuroMomo.

Vecka 27 var dödligheten inom normalspannet för riket men över normalspannet i norra Sverige.

Bra skydd mot allvarlig sjukdom

Överdödligheten kan bero på såväl spridningen av covid-19 som andra orsaker, som till exempel höga temperaturer.

Även om den nya omikronvarianten BA.5 visat sig vara smittsam och att skyddet mot att bli smittad minskar redan efter ett par månader så ger vaccinen fortfarande ett bra skydd mot allvarlig sjukdom och död.

– Att vi får en variant som tar sig förbi immunförsvaret och orsakar lika allvarlig sjukdom som tidigare varianter är mindre sannolikt, säger Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, till Dagens Nyheter.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-07-29

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas