Staten måste ta en större roll som medfinansiär om behoven av äldreomsorg ska kunna tillgodoses. Det menar landets kommuner och regioner i sin senaste ekonomirapport.
Sverige står inför dramatiskt stora befolkningsförändringar. Skoleleverna minskar med motsvarande 700 grundskolor medan mängden 85-plussare ökar med 60 procent.
De väldiga kasten i befolkningens sammansättning de kommande tio åren präglar den senaste ekonomirapporten från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
Rapporten som presenterades på måndagen (19/5) visar att befolkningen över 80 år ökar med en tredjedel, över 200 000 personer. Tre fjärdedelar av ökningen sker i gruppen 85 år och äldre.
Utbyggnad krävs
Det ställer självklart stora krav på utbyggnad av äldreomsorgen, säger SKR:s chefsekonom Emelie Värja.
SKR har tagit fram tre olika scenarier för hur äldreomsorgsbehoven kommer att utvecklas.
• ett som bygger på demografisk framskrivning
• ett andra som väger in effekterna av längre livslängd och friskare äldre
• ett tredje som bygger på minskade behov av äldreomsorg
Skillnaderna i ökade behov blir gigantiska: från 33 procent ner till 13 procent.
Viktig analys
Något att bita i för inte minst landets kommunala pensionärsråd – att kräva politikerna på besked om hur det ser ut i den egna kommunen ser ut att bli allt viktigare.
– Behoven av ökad äldreomsorg är osäkra och det gäller att man lyckas göra analysen på lokal nivå. Vårt verktyg ger inte svaret hur många platser varje kommun behöver utöka med men man kan ha våra scenarier som en startpunkt för analysen, säger Emelie Värja till Dagens Samhälle.
Bekräftar bilden
Fackförbundet Vision anser att SKRs ekonomirapport bekräftar det medarbetarna inom välfärden ser i sin vardag: behoven inom äldreomsorg, socialtjänst och hälso- och sjukvård ökar, medan resurserna inte räcker till.
SKR konstaterar att äldreomsorgen återigen kommer att bli kommunernas största verksamhet, betonar Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.
– Utöver att kommunpolitiker måste orka hantera och planera för omställningen behöver staten ta ett ännu större ekonomiskt ansvar.

Bland annat krävs långsiktiga och värdesäkrade statsbidrag som ger kommuner och regioner stabila planeringsförutsättningar, menar Vision.
Statsbidragen
SKR betonar samma sak i sin ekonomirapport:
”Staten måste återigen ta en aktiv roll, både som möjliggörare och medfinansiär. Riktade investeringsbidrag och värdesäkrade statsbidrag är avgörande för att kommunerna ska klara sina framtida åtaganden.”
Ekonomirapporten
Två gånger per år beskriver Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) de ekonomiska förutsättningarna för landets regioner och kommuner.
Rapporten pekar också på att regionerna har mycket att leverera till samhällets äldre. Kanske är trycket ännu hårdare på regionerna än på kommunerna.
– Man kan se att en 90-åring nu kan få sin höft eller sin knäled utbytt, och att man lever längre med kroniska sjukdomar. Det betyder att kostnaderna för regionerna ökar för hälso- och sjukvården, säger Emelie Värja.
Tre scenarier
SKR har skrivit fram tre scenarier om utvecklingen fram till 2033.
• Det första utgår från att andelen personer i en viss åldersgrupp som kommer att ha behov av äldreomsorg i framtiden är densamma som idag. Med det antagandet skulle behovet av hemtjänst och särskilt boende öka med 33 procent.
• Det andra utgår från att den ökade medellivslängden skjuter fram behoven av äldreomsorg. Det innebär en ökning med 24 procent. Den ökade livslängden ser vi som effekt av bland annat vårdens framgångar med att behandla och förebygga sjukdom samt högre utbildningsnivå, högre välstånd och livsstilsförändringar hos nya generationer äldre.
• Det tredje bygger på att behoven av äldreomsorg hålls tillbaka av ytterligare faktorer utöver ökad medellivslängd. Här spelar många olika faktorer in – som förändrade önskemål och attityder samt utvecklingen av välfärdsteknik och digitalisering.

– Vi har valt att betrakta alternativet med uppskjutna behov som ett basscenario i våra beräkningar. Vi avser att fortsätta följa utvecklingen och justera och anpassa prognoserna därefter, säger Erik Törnblom, chef för sektionen för ekonomisk analys, SKR.
– Vi hoppas att dessa analyser ska vara till stöd för kommuner och regioner i deras arbete med att utveckla verksamheterna.