”Ökad risk för ojämlik vård”
Nyheter | Vård | Läkemedel

”Ökad risk för ojämlik vård”

Socialminister Lena Hallengren (S) måste stoppa Läkemedelsutredningens förslag. Det anser SPF Seniorernas läkemedelsexpert.

Jan Arleij
Publicerad 2019-05-03

Just nu ligger Läkemedelsutrednings förslag på regeringens bord.

Bernt Åslund, läkemedelsansvarig i Prostatacancerförbundet, expert i Toivo Heinsoos utredning, och Thony Björk, sakkunnig i läkemedelsfrågor på SPF Seniorerna varnar i en debattartikel för förslagen.

Tappat bort

– I direktiven angav regeringen att ”I arbetet är det viktigt med tydligt patientfokus samt att de förslag som lämnas stödjer regeringens arbete med jämlik vård”. Som övergripande mål anges bland andra att vården skall vara ”jämlik och patientcentrerad”.

– Detta har utredningen helt tappat bort. Det finns inga förslag som förbättrar för patienterna, tvärtom.

Ska slås ihop

Utredningen föreslår bland annat att det särskilda statsbidraget för förmånsberättigade läkemedel som regionerna får i dag och som grundar sig på en årlig förhandling mellan staten och regionerna ska slås samman med det generella statsbidraget.

Bör stramas upp

Inte bra alls, menar debattörerna:

– Det nuvarande statsbidraget för läkemedel ger staten inflytande på läkemedelsanvändningen. Om utredningens förslag genomförs mister staten denna möjlighet, menar Thony Björk och Bernt Åslund.

– Vår uppfattning är att den nationella styrningen i stället behöver stramas upp för att bland annat motverka de stora variationerna i läkemedelsanvändningen.

Jan Arleij
Publicerad 2019-05-03

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas