Oklart hur regeringen ska rädda kvar personal
Foto: Getty Images
Nyheter | Bråttom

Oklart hur regeringen ska rädda kvar personal

Beskedet om hur många miljarder regeringen tänker skjuta till vården hänger fortfarande i luften.

Jan Arleij
Publicerad 2024-02-19

Förra lördagen (10/2) lovade statsminister Ulf Kristersson (M) i TV4 att se till att personal inte sägs upp i sjukvården. Ett löfte som upprepades på en pressträff (13/2).

”Det är regeringen och samarbetspartierna som kommer att lägga fram den budget som också kommer se till att vi inte säger upp människor i den svenska sjukvården”, sa Ulf Kristersson.

Oppositionspolitiker, flera fackförbund och Sveriges kommuner och regioner (SKR) välkomnade beskedet, eftersom nedskärningar pågår för fullt ute i landet. Sammanställningar visar att 5 300 tjänster försvinner i regionerna bara i år. Varsel är redan lagda.

Kräver svar

I SVTs Agenda (11/2) och i riksdagens frågestund i torsdags (15/2) fick sjukvårdsminister Acko Ankaberg Johansson (KD) frågan om när förstärkningarna kommer och hur stora de blir.

Riksdagsledamöter från hela oppositionen hade anmält likadana frågor till sjukvårdsministern: när kommer pengar och hur många miljarder blir det?

Inget datum

Men de konkreta beskeden uteblev.

– Vi följer nu utvecklingen när vi ser vad regionerna vidtar för åtgärder, vilka bedömningar de gör utifrån sina budgetbeslut och från de besked som regeringen har gett tidigare, sa Acko Ankarberg Johansson under frågestunden.

Regionernas varierade förutsättningar gör att man behöver mer tid att ta fram ett förslag, fortsatte ministern.

Acko Ankarberg Johansson.

– Hade det sett lika ut mellan regionerna hade det varit lite enklare. Men när vi har tre regioner som lånar till drift, fyra som inte gör besparingar alls utan fortsätter som de brukar och de andra ligger där emellan, hur ska då ett stöd från staten se ut som faktiskt möjliggör att behålla personal? Det är inte helt enkelt att välja väg.

Återstår alltså att se hur snabbt regeringen återkommer – om det blir i en extra ändringsbudget, i vårbudgeten eller först till hösten inför 2025.

Särskilt initiativ

Oppositionen är starkt kritisk. Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet väcker nu utskottsinitiativ i finansutskottet om mer pengar till regionerna.

Initiativen ska behandlas i finansutskottet om två veckor.

Förslaget från V innebär en extra ändringsbudget med ett tillskott på 15 miljarder till sjukvården, skriver Altinget.

S-initiativet är mjukare formulerat, men innebär ett krav på att regeringen omedelbart ger regionerna besked och planeringsförutsättningar, och återkommer till riksdagen med ett budgetförslag.

Försöka bromsa

Regionala pensionärsråd och andra aktörer kan ha anledning att verka för att regionpolitikerna avvaktar med varsel och uppsägningar i väntan på regeringens besked.

Jan Arleij
Publicerad 2024-02-19

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas