Nyheter | Vård

Örebro fryser högkostnadsskydd

Örebro läns landsting har beslutat att inte höja taket i högkostnadsskyddet. Taket ligger kvar på 900 kronor för besök i öppenvården.

Publicerad 2012-03-12

Därmed väljer man att gå emot regeringens och riksdagens beslut om höjt tak till 1 100 kronor i högkostnadsskyddet för besök i den öppna hälso- och sjukvården.

Bakom beslutet står majoriteten i landstinget, bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. De anser att ett högre tak skulle drabba redan ekonomiskt utsatta personer.

Avstår från vård
Redan idag finns de som väljer att inte uppsöka vården på grund av ekonomiska skäl, resonerar majoriteten.

– Vi arbetar efter principen vård efter behov och människors privatekonomi får aldrig utgöra ett hinder att uppsöka sjukvården, säger landstingsstyrelsens ordförande Marie-Louise Forsberg-Fransson (S) till Sveriges Radio Örebro.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

 

Är det ok att betala 1100 kr för vårdbesök innan du får högkostnadsskydd? Svara på Veteranens enkät.

DYRARE FRÅN ÅRSSKIFTET

Vid årsskiftet höjdes gränsen för sjukvårdsbesök från 900 till 1 100 kronor och för läkemedel från 1 800 till 2 200 kronor.

SPF har vid flera tillfällen kritiserat höjningen. I remissvar och i sammanträde i regeringens pensionärskommitté har krav förts fram på att pensionärer, som drabbats av sänkta pensioner de senaste åren, bör kunna undantas från höjningen.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas