”Ovärdigt att äldre svälter”
Foto: Colourbox
Nyheter

”Ovärdigt att äldre svälter”

Det hjälper inte att en måltid är näringsriktig om ingen vill äta den. I UNT föreslår fyra L-politiker bland annat laga mat-garanti och sällskap vid maten.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2017-04-11

”Ingen ska behöva gå hungrig i Sverige – allra minst de äldre och sjuka som finns i vården och omsorgen. Det borde vara självklart”, skriver Anna Starbrink, Barbro Westerholm, Lina Nordquist och Mohamad Hassan, samtliga (L) från Uppsala respektive Stockholm i Upsala Nya Tidning.

En stor del av alla äldre är undernärda och därför krävs ett lyft av måltiderna i vården och omsorgen, menar skribenterna.

Utbilda i matlagning

Det finns flera sätt att lyfta måltidssituationen, enligt debattörerna.
Själva maten kan förbättras genom att man inför en ”Laga mat-garanti” i hemtjänsten och utbilda hemtjänstpersonal i maglagning, så att äldre kan få hjälp med hemlagad mat. Debattörerna vill också att matlagning ska ingå i RUT-avdraget och att det ska finnas flera rätter att välja på för den med omsorg.

”Pedagogisk lunch”

En bättre social situation kring maten kan man få genom att låta hemtjänstpersonal få äta med äldre på sin arbetstid, på samma sätt som till exempel förskolepersonal gör. En annan idé är att blanda generationer vid matbordet genom att till exempel låta skolungdomar äta tillsammans med äldre.

Man vill även se en dietist med äldrekompetens i alla kommuner och bättre tandhälsa hos äldre.

Smakar det så kostar det. Liberalernas är beredda att lägga 500 miljoner kronor 2017, som ska ökas till 1 miljard kronor om året, för att kommuner ska utbilda sin personal och utveckla bättre måltidskoncept.

Tappad aptit

Det finns många anledningar till att man kan tappa matlusten som äldre, utöver tråkiga matlådor och ensamma måltider. Bland annat försämras doftsinnet, så att varken frestas av lukten från mat eller känner smak lika bra. Många mediciner gör munnen torr, så att det blir tråkigare att äta. Och har man problem med tänderna blir det ytterligare en faktor. Ofta har vi ägnat en stor del av livet åt att ”hålla igen” och inte småäta, men när man kommer upp i åren kan det vara läge att tänka om. Nedan hittar du en film som uppmuntrar seniorer till att vara rädda om de kilon de har.

Här kan du läsa hela debattartikeln Svältkris i Sverige i UNT: 

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2017-04-11

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas